COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: „Parlamentul European a aprobat un comitet de analiză a măsurilor luate în pandemie”
COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: „Parlamentul European a aprobat un comitet de analiză a măsurilor luate în pandemie”
Reluăm săptămâna de lucru cu detalii legate de o inițiativă normală, ce alunecă pe logica firească în evaluarea inițiativelor avute de Comisie, statele membre și toți cei implicați în gestionarea pandemiei.
Chiar dacă agenda publică este ocupată cu situația geopolitică și războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, pandemia de Covid este încă prezentă, iar efectele ei însă se resimt, atât la nivel economic cât și la nivel social.
Am reușit, la nivelul Uniunii Europene, să renunțăm la cele mai multe dintre restricții, iar asta este o dovadă în plus că vaccinul a funcționat iar măsurile luate la nivelul întregii comunități au fost, în cea mai mare parte, corecte.
Salut decizia Parlamentului European de a înființa această comisie de analiză, o comisie pe care împreună cu colegii din PPE o susținem, pentru că nu putem risca să trecem peste tot ce a însemnat și înseamnă Covid fără să fi învățat ceva, fără să fim mai bine pregătiți și mai eficienți atunci când ne vom confrunta, din nou, cu o astfel de situație.
Pandemia de Covid a avut costuri pe care încă nu le înțelegem pe deplin.
În plus, sper că atât această comisie, cât și celelalte organisme implicate în gestionarea pandemiei, vor găsi o soluție și pentru o întrebare cu care ne confruntăm, în ultima perioadă, din ce în ce mai des: ce facem cu vaccinurile comandate? Cel puțin în cazul nostru, al României, pare că guvernanții s-au lăsat duși de val iar cantitățile comandate depășesc necesarul intern. Poate că, în cazul acesta, o soluție ar fi, cel puțin pentru vaccinurile comandate și neproduse încă, preschimbarea lor în alte medicamente pe care companiile producătoare de vaccin le au și de care sistemul sanitar la nivelul UE are nevoie ar putea fi o soluție.
Viețile pierdute, sutele de milioane de oameni aflați în carantină, presiunea asupra sistemului sanitar, efectele asupra economiei, efectele asupra sistemului educațional, costurile implicate în producerea și distribuirea vaccinurilor, toate acestea, precum și multe alte efecte, trebuie analizate în mod rațional. Costurile pandemiei au fost uriașe, însă avem nevoie de o astfel de analiză pentru a aflat, în mod precis și transparent, cât ne-a costat și cât încă ne costă această pandemie. Mai departe de costurile financiare, trebuie să avem o analiză clară asupra ce a însemnat pandemia cu privire la drepturile fundamentale ale cetățenilor, cum ar fi libera circulație, ce a însemnat pandemia pentru funcționarea structurilor europene din domeniul sănătății și cât de bine a funcționat solidaritatea statelor membre în această perioadă. Existe extrem de multe aspecte pe care această comisie trebuie să le analizeze, extrem de multe întrebări la care trebuie să avem răspunsuri clare și transparente.
Sunt convins că, în cele 12 luni cât va funcționa această comisie, atât colegii mei din PPE, care vor face parte din ea, cât și ceilalți europarlamentari din alte formațiuni, vor reuși să aducă lumină asupra tot ce a însemnat această situație fără precedent pentru Uniunea Europeană.
Trebuie să învățăm toate lecțiile acestei pandemii, să fim mai bine pregătiți și mai eficienți atunci când, în viitor, ne vom întâlni cu situații similare. Tocmai de aceea avem cu adevărat nevoie de o astfel de analiză, făcută în mod transparent și eficient, pentru a înțelege cu adevărat costurile reale ale pandemiei, precum și pentru a ști unde putem să ne îmbunătățim capacitatea de răspuns în astfel de situații.
Mircea Hava – eurodeputat PNL
Membru PPE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Rețeaua de canalizare din comuna Valea Lungă va fi extinsă. Primăria a primit acordul din partea APM Alba
Rețeaua de canalizare din comuna Valea Lungă va fi extinsă. Primăria a primit acordul din partea APM Alba Agenția Pentru Protecţia Mediului Alba a decis, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul sedinţei CAT din data de 12.11.2024, ca proiectul „Extindere rețea de canalizare în Comuna Valea Lungă, sat Valea Lunga și sat Lunca”, nu […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 3 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918