Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Țările membre UE pot cumpăra în comun gaze: CE a lansat platforma pentru țările din blocul comunitar

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Țările membre UE pot cumpăra în comun gaze: CE a lansat platforma pentru țările din blocul comunitar

USR - Alegeri Parlamentare 2024

UE a lansat o platformă pentru ca ţările membre ale blocului comunitar să poată cumpăra în comun gaze naturale şi lichefiate, în încercarea de a reduce dependenţa de combustibilii din Rusia şi de a acumula rezerve în perspectiva unor şocuri de aprovizionare, transmite Reuters.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia – principal furnizor de gaze ale Europei – preţurile deja ridicate la energie au atins un nivel record, iar UE a decis să reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia prin majorarea importurilor din alte ţări şi extinderea mai rapidă a energiei regenerabile.

La summitul de luna trecută, liderii UE au aprobat achiziţionarea în comun de gaze.

Nou înfiinţata platformă a Comisiei Europene analizează solicitările statelor membre UE şi coordonează discuţiile cu principali furnizori de gaze naturale şi lichefiate. De asemenea, platforma va sprijini achiziţionarea de hidrogen.

Schema este voluntară şi ţările nu sunt obligate să participe. Obiectivul este de a beneficia de poziţia UE de cel mai mare cumpărător mondial de gaze pentru a face achiziţii „la preţuri stabile care reflectă predictibilitatea şi mărimea pieţei comune a UE”, se arată în comunicatul CE.

Instalaţiile de depozitare a gazelor din UE sunt pline în proporţie de 26%, în prezent. Comisia a prezentat o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat la 1 aprilie decretul prin care impune statelor ”neprietenoase” faţă de Rusia, în rândul cărora a inclus şi ţările UE, să plătească gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să oprească furnizarea acestuia.

Uniunea Europeană îşi stabilise înaintea acestei decizii obiectivul să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze ruseşti, cu ţinta ca până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de importurile energetice din Rusia

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea