Avocat român, despre proiectul „Stării de criză”: „Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi incorporați obligatoriu”
Avocat român, despre proiectul „Stării de criză”: „Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi incorporați obligatoriu”
Guvernul a analizat un proiect de lege ce stabilește cadrul legal privind posibilitatea încorporării civililor în situații de criză. Numeroase controverse au fost stârnite referitor la proiectul de lege care vizează starea de criză.
Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.
Proiectul conţine şi prevederi referitoare la cetăţenii incorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară.
”Proiectul este neconstituțional”
Avocatul Toni Neacșu susține că proiectul de lege care vizează starea de criză este neconstituțional deoarece românii care au mai mult de 35 de ani nu mai au îndatoriri militare.
Bărbații cu vârsta peste 35 de ani nu vor îndeplini serviciul militar obligatoriu în România
„În Romania nu se poate institui, nici macar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani.
Art. 55 din Constituție stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a tarii, doar cetățenii cu vârstă intre 20 și 35 de ani. Civilii care au depășit aceasta vârstă nu pot fi incorporați obligatoriu nici macar în timp de mobilizare sau război.
Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției României. Proiectul de lege numit impropriu al stării de criza, care de fapt modifica toată legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu vă trece niciodată în forma actuala, cetățenii peste 35 de ani neav\nd îndatoriri militare sub forma incorporării”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina să de Facebook.
Ce prevede proiectul de lege
Conform proiectului, situaţia de criză este definită ca fiind „situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia unuia sau mai multor ncidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acţiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”.
Art. 55 din Constituție – Apărarea ţării
(1) Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.
(2) Condiţiile privind îndeplinirea îndatoririlor militare se stabilesc prin lege organică.
(3) Cetăţenii pot fi încorporaţi de la vârsta de 20 de ani şi până la vârsta de 35 de ani, cu excepţia voluntarilor, în condiţiile legii organice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918