Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

A treia insectă a fost autorizată în Uniunea Europeană, ca aliment. Greierele de casă poate fi consumat înghețat, uscat sau pudră, ca ingredient

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
A treia insectă a fost autorizată în Uniunea Europeană, ca aliment. Greierele de casă poate fi consumat înghețat, uscat sau pudră, ca ingredient

Greierele de casă a devenit aliment în Uniunea Europeană începând cu data de 10 februarie 2022. Specia Acheta domesticus din familia Gryllidae a fost autorizată de către Comisia Europenă să fie comercializată în tot spațiul Uniunii Europene în formă congelată sau uscată pentru gustare și sub formă de pudră ca ingredient alimentar, arată DCNEWS.ro.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Comisia UE susţine că este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor sau nu să mănânce insecte. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine nu este nouă, iar acestea sunt consumate în mod regulat în multe părţi ale lumii. Comisia mai transmite că greierele de casă este un produs alimentar sigur, deşi poate provoca alergii la aproximativ 2-4% din populaţia adultă şi până la 8-9% dintre copii.

Normele UE privind etichetarea alimentelor identifică o listă de 14 alergeni care trebuie etichetaţi (de exemplu, ouă, lapte, peşte, crustacee etc.) pentru a permite persoanelor care au alergii alimentare să fie informate dacă produsele conţin ingrediente la care sunt sensibile, scrie Mediafax.

Pe lângă greierele de casă, au fost aprobate alte două insecte pentru consum alimentar – Tenebrio molitor (viermele galben de făină) şi Locusta migratoria (lăcusta migratoare).

Mihaela Bilic: De ce să mănânci insecte, când ai friptură?

„Viermele de făină care tocmai a fost aprobat ca bun pentru hrană în Uniunea Europeană este un vierme cunoscut, poate, unora dintre noi, din copilărie. Cei care aveam bunica la țară își amintesc că dacă nu erau ținute cum trebuie, într-un săculeț de pânză, dacă era umezeală, făina și mălaiul erau date prin sită, ca să separe acest vierme de făină: era ca o larvă, care face în jurul lui un fel de pânză de păianjen. Deci, acest vierme există dintotdeauna și la noi.

Noi conviețuim cu aceste vietăți. Nu uitați, apropo de ce înseamnă încărcătura noastră microbiană, că avem de zece ori mai multe microorganisme în corpul nostru decât celule. La 60 de kilograme, o persoană are 2 kilograme de microorganisme cu care coabitează. Doar că nevăzându-le, avem impresia că nu există. Și neavând nevoie să le mâncăm, le percepem cumva ca fiind negative.

Și furnicile, și gândacii se mănâncă, sunt tot felul de insecte care în cultura altor popoare sunt feluri de mâncare consacrate, pentru că acolo există tot felul de proteine, tot ce înseamnă carapacea lor este făcută tot dintr-un fel de proteină. Putem întreba și invers: de ce n-ar fi comestibile, cât timp respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău?

Sigur că în momentul în care ai alternativă, de ce te-ai chinui să mănânci așa ceva? Mai bine mâncăm o friptură – cât timp o mai avem”, menționează Mihaela Bilic.

Sursa: DCNEWS.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels

Bogdan Ilea

Publicat

în

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels Conținutul original de pe aplicația de social media Instagram urmează să fie prioritizat, iar conținutul „furat” urmează să fie penalizat, în urma schimbărilor modului în care funcționează algoritmul.  O nouă schimbare a modului în care funcţionează algoritmul de recomandări al Instagram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea