Troc cu Boc…
S-a gândit chiar la schimbarea cârmaciului, propunându-i lui Isă preluarea timonei vasului „Victoria”, care se mişcă încet, în derivă, parcă ar traversa „Triunghiul Bermudelor”. Fără echipaj la bord! Isă e Isărescu. Îmi permit să fiu intim cu el, pentru că, nu demult, mi-a acoperit inima şi… burta. Mai ţineţi minte tricourile alea cu Mugur, de prin 2000, pe care scria: „Celălalt e cu Stolojan?” L-am şi pătat, l-am spălat de nenumărate ori pe guvernatorul BNR, apoi cred că s-a transformat în cârpă de şters parchetul. Atenţie, parchetul cu „p” mic, vă rog să nu vă înfierbântaţi!
Carevasăzică, după un an şi mai bine, Popeye marinarul s-a învârtit în jurul cozii, ţinând cu dinţii de Emiluţ al său, iar acum, aşa deodată, s-a răsucit 360 de grade şi vrea un „matelot” tehnocrat. S-a consultat el cu liderii PDL şi tot n-a găsit o soluţie politică. Vezi, Doamne, unul din formaţiunea majoritară, dar mai bun decât Boc, nu există, iar propunerea colegilor democrat-liberali de a-l unge pe Blaga a fost respinsă din start. Chipurile, fostul şef de la Vama Borş are o funcţie mai mică în cadrul partidului şi mai are şi aere de conducător naţional. Ce simpatic e conaşul Blaga când îşi umflă bunăstarea facială la întrebările ce-l vizează pe actualul premier şi cabinetul pe care clujeanul este convins că-l conduce: „Emil Boc nu-şi va da demisia şi nu se pune problema înlocuirii sale”. Sărmanul Buldog, parcă cineva i-ar cere părerea! Domnule Vasile, din fragedă pruncie cunosc o vorbă care de fiecare dată mă face să deraiez: „Dacă nu lucrezi la CFR, nu te băga la repararea şinelor şi a acelor!”
Ce mă face să-mi pierd echilibrul nu este brusca afecţiune pe care Băsescu i-o arată lui Mugur Isărescu, candidat valabil şi capabil, fără doar şi poate, ci modul în care acesta susţine ideea premierului tehnocrat, ca pe unica soluţie de luat în calcul. O teză filozofică susţine că dezvoltarea societăţii omeneşti urmează un drum ascendent, în spirală, cu timpul ajungându-se pe aceleaşi coordonate, dar cu o treaptă, două mai sus. Suprinzător de repede, România a ajuns deja într-un asemenea punct. Dacă vă mai amintiţi, în toamna lui 2009, acelaşi preşedinte, proaspăt înscăunat, a respins vehement o candidatură, nu numai extrem de solidă, dar şi agreată de opinia publică şi de tot spectrul politic, cu excepţia PDL-ului, cea a lui Klaus Johannis, primarul Sibiului. Dar, după cum au evoluat lucrurile, deşi Mugur Isărescu este un eminent specialist, în plus un tip uns cu toate alifiile, şeful statului pare convins că-l poate controla. Sau şi mai grav, îl are cu ceva la mână. După părerea sa, pe sasul din „oraşul lui Hermann” n-ar fi putut să-l determine să joace… „dansul marinarului”! În acelaşi timp trebuie să ţină seama şi de părerea partenerilor din UDMR, care nu se pot pronunţa înainte de alegerea noului preşedinte. Iar favoritul în cursa pentru şefia Uniunii, ministrul Kelemen Hunor, susţine clar că este împotriva unui prim-ministru tehnocrat. Şi cum Hunor baci reprezintă unul din picioarele pe care stă guvernul…
Atunci ce se ascunde în spatele acestei manevre iniţiată de marele „jucător”? Deturnarea atenţiei cetăţenilor de la cazul „şpagă pentru partid din vămi”? Sau poate că în geniala sa înţelepciune, Traian Băsescu a constatat acum, ceea ce toată lumea ştia de mult: că e nevoie de o cotitură pentru a recâştiga credibilitatea guvernului, atât în plan intern, cât şi extern. Schimbarea premierului şi remanierea masivă a Executivului ar aduce sânge proaspăt în trupul vlăguit al unei Românii tot mai săracă, sfâşiată de corupţie şi izolată. Numai că, în demersul său, lăudabil de altfel, a pornit cu stângul. Conform Constituţiei, coaliţiile de guvernare, majorităţile care trebuiesc să le susţină, trebuiesc aflate în Parlament. Conform cărui paragraf din Legea fundamentală, preşedintele ţării, ales de toţi românii, negociază, peste capul grupurilor parlamentare şi chiar peste conducerea partidului de care nu s-a despărţit niciodată, cu liderii portocalii din teritoriu? Ce importanţă mai are acest amănunt insignifiant?
Dumitru HENEGAR
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 42 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri