Județul Alba, după deschiderea completă a A10 Sebeș-Turda, deține circa 10% din numărul total de kilometri de autostradă din România
Județul Alba, după deschiderea completă a A10 Sebeș-Turda, deține circa 10% din numărul total de kilometri de autostradă din România!
România are începând de marţi, 30 noiembrie 2021, încă aproape 29 de kilometri de autostradă, prin darea în trafic a lotului 2 din A10 Sebeş – Turda şi a unor porţiuni mici din loturile 1 şi 3. A10 are 70 de kilometri şi face legătura între alte două autostrăzi, A1 (Bucureşti – Nădlac) în zona Sebeş şi A3 (Borş – Braşov) la Turda. Județul Alba ajunge astfel la circa 99 de kilometri de autostradă, având circa 10% din numărul total de kilometri de autostradă din România. 36 de kilometri de autostradă sunt pe A1, între Cunța și Șibot, iar 63 sunt pe A10, între Sebeș și Dumbrava.
Citește și: VIDEO| Se CIRCULĂ pe TOATĂ autostrada A10 Sebeș-Turda: Alba Iulia, legată de Cluj, Sibiu și Deva prin drumuri de mare viteză
Un alt record este reprezentat de nodul rutier Sebeș, care este cel mai mare din România din punct de vedere a lungimii.
De şapte ani a fost nevoie pentru ca lotul 2, în lungime de 24,25 de kilometri, între Alba Iulia şi Aius, să fie deschis circulaţiei rutiere. Pe lângă aceştia, se circulă începând de marţi şi pe 1,5 kilometri din lotul 1, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord, respectiv 3 kilometri din lotul 3, în zona de ocolire a municipiului Aiud. Totalul kilometrilor deschişi traficului este, astfel, de 28,75.
Lotul 2 a fost deschis cu anumite restricţii. Pe întreaga lungime, viteza este limitata la 100 de km/h, pentru că mai sunt lucrări de executat la gardurile de protecţie. Se estimează finalizarea acestor lucrări în circa două săptămâni, restricția urmând a fi ridicate. De asemenea, în zona Oiejdea, unde se va circula pe o singură cale, pe câte o bandă de sens, viteza va fi limitată la 60 de km/h, până în aprilie 2022 – termen asumat de constructor pentru încheierea tuturor lucrărilor. Aici a avut loc o alunecare de teren care nu a putut fi pusă în siguranţă până în prezent.
Citește și: VIDEO| Noapte albă pentru deschiderea traficului pe autostrada A10 Sebeș – Turda, între Alba Iulia și Aiud
Constructorul lotului este compania AKTOR din Grecia. Lucrări importante au fost realizate de prestatorii Retter, Baxcom și Marcu Company, dar și de alte firme.
Timp de doi ani, între 2016 şi 2018, lucrările au avansat foarte încet, existând chiar intenţia autorităţilor de reziliere a contractului. Începând cu 2019, antreprenorul s-a mobilizat şi a reuşit să construiască cei peste 24 de kilometri de autostradă. Înainte de deschiderea traficului s-a lucrat inclusiv noaptea pentru a se putea încheia lucrările de montare a parapeţilor de protecţie. Pe lungimea autostrăzii au fost realizate două poduri peste râul Mureş, o supratraversare a magistralei de cale ferată şi un nod rutier în apropierea oraşului Teiuş. Lucrările la Autostrada Sebeş – Turda au început în 2014 şi ar fi trebuit finalizate în 2016, conform planurilor iniţiale. În 2018 au fost deschise loturile 3 şi 4, între Aiud şi Turda, iar în decembrie 2020 a fost dat în trafic lotul 1, de la Sebeş la Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 14 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor