Comunicat de presă| Radu Tuhuț: PSD e dispus să intre la guvernare pentru creșterea veniturilor și combaterea pandemiei
Nici în cele mai sumbre scenarii nu am fi crezut în România vor fi înregistrate cele mai multe decese din cauza COVID-19, raportat la numărul de locuitori. Din punct de vedere economic, țara noastră se află la marginea unei prăpastii, iar din punct de vedere sanitar, am intrat în stop cardio-respirator, fără prea multe posibilități de resuscitare. Foarte mulți m-au întrebat dacă e momentul ca PSD să intre da guvernare.
Da! Din punctul meu de vedere este momentul! Deoarece avem cei mai buni specialiști în toate domeniile de activitate. Nu am fost niciodată adeptul criticii fără implicare și soluții. Spectatorii au un rol important, dar doar la meciurile de fotbal, nu și când țara are nevoie de cei mai buni jucători.
PSD consideră că majorarea alocațiilor copiilor, a salariului minim și a pensiilor trebuie să se regăsească neapărat în programul de guvernare al noului Executiv. Aceste măsuri trebuie agreate de partide înainte de a discuta de funcții. Întâi programul și măsurile pentru români, apoi funcțiile din guvern. PSD nu merge să negocieze funcții, ci soluții și responsabilități.
În condițiile creșterilor explozive ale prețurilor la energie, alimente și medicamente, care au erodat semnificativ puterea de cumpărare a românilor, este absolut necesar ca viitorul Guvern să ia măsuri pentru protejarea celor mai vulnerabile categorii sociale, respectiv familiile cu copii, angajații cu salarii mici și pensionarii.
1) Creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, respectiv 300 de lei pentru copii între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii mai mici de doi ani sau pentru cei cu dizabilități.
2) Creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei și la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 decembrie 2021. Creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 la cei studii superioare. Creșterea salariului minim brut în agricultură de la 1 ianuarie 2021 la 3.000 lei, similar cu cel din construcții. Calendarul pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.
3) Aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei, de la 800 lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile.
Măsuri urgente pentru combaterea pandemiei:
• Accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis;
• Constituirea unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19;
• Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii: ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?
• Accesul universal la testare este esențial pentru următoarele 60 de zile;
• Acces gratuit la testare o dată pe săptămână la medicul de familie și în ambulatorii de specialitate pentru persoanele asimptomatice;
• Testarea elevilor, dar și a studenților, minim o dată pe săptămână;
• Continuarea campaniei de vaccinare, în paralel cu punerea în funcțiune a unei campanii credibile de informare.
Măsuri urgente pentru accesul copiilor la educație:
• Menținerea școlilor deschise. Măsură promovată inclusiv în cadrul Campaniei #înbănci, derulate de PSD. OMS, UNICEF și UNESCO au adoptat în vara anului 2021 un set de 8 recomandări pentru a menține școlile deschise în siguranță. Dintre acestea, primele cinci sunt adaptabile și aplicabile în sistemul de învățământ românesc de astăzi, astfel:
• Pe plan legislativ, trebuie modificat urgent cadrul care asigură transportul elevilor. OUG 50/2021 a produs neclarități în sistemul de decontare, iar organizațiile de elevi din țară s-au manifestat împotriva noilor prevederi. Transportul trebuie să fie gratuit, automat, pentru toți elevii, fără să fie necesară o procedură de decontare din partea elevilor/familiilor acestora.
Măsuri urgente pentru combaterea creșterii prețurilor:
• PLAFONAREA PREȚURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea prețurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021;
• Asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.
Cu respect,
Deputat de Alba,
Radu Marcel Tuhuț
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan