MEGA INVESTIȚII cu ajutorul fondurilor europene în viitoarea microregiune de dezvoltare din Munții Apuseni: Strategia, pregătită după un model de succes din Franța
MEGA INVESTIȚII cu ajutorul fondurilor europene în viitoarea microregiune de dezvoltare din Munții Apuseni ”Moții. Țara de Piatră”: Strategia, pregătită după un model de succes din Franța
La finele săptămânii trecute s-a desfășurat la Zlatna, la invitația Asociației ”Moții. Țara de Piatră”, o nouă întâlnire a factorilor implicați în implementarea programului pilot de dezvoltare prin Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în zona Munților Apuseni. Asociația ”Moții. Țara de Piatră” s-a înființat cu scopul de a dezvolta socio-economic localitățile din arealul Apusenilor situate administrativ în județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.
Delegaților veniți din cele cinci județe implicate le-au fost prezentate rezultatele preliminare ale aplicării metodologiei analizei SWOT pentru microregiunea ”Moții. Țara de Piatră”, proiect finanțat prin FEDR prin POAT 2014-2020, ca rezultat al acordului cadru pentru sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI) Lot 4 – Sprijin sectorial ad-hoc – Sprijin pentru managementul de program în România.
Potrivit primarului orașului Zlatna, Silviu Ponoran, președinte al Asociației ”Moții. Țara de Piatră”, în 24 august se va desfășura o nouă întâlnire cu reprezentanții județelor implicate în proiect, urmând ca acestora să le fie prezentat draftul proiectului de dezvoltare al microregiunii ”Moții. Țara de Piatră”. ”Vom contura o strategie originală de dezvoltare a Apusenilor, bazată pe tranziția verde, green deal și transformare digitală, cu acces masiv la rețele de comunicație, mai ales internet, telemedicină.
Avem un model de succes, acela al unei microregiuni din Franța”, a dezvăluit Ponoran.
Pentru perioada de programare 2021-2027, ca Program Naţional Pilot de Descentralizare, au fost desemnate A.D.R. Centru şi A.D.R. Nord-Est, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Moţii. Țara de Piatră”, pentru zona Munţilor Apuseni, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus pentru judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului pentru judeţele Sibiu şi Braşov, ca organisme de implementare a Investiţiilor Teritoriale Integrate.
Agenţia de Dezvoltare Regională Centru va asigura managementul şi implementarea pentru Programul Naţional Pilot de Descentralizare pentru ITI Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Moţii. Țara de Piatră”, inclusiv pentru teritoriile gestionate de Agenţiile de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Vest şi pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului.
La începutul anului 2021, România a semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un acord de servicii de asistență tehnică în valoare de 20 de milioane de euro pentru atragerea fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare.
Semnarea acestui acord va susține implementarea Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) prin asigurarea unui ritm de implementare a proiectelor care să conducă la utilizarea tuturor fondurilor disponibile, sprijinirea beneficiarilor în fazarea proiectelor majore, pregătirea portofoliilor de proiecte pentru noua perioadă de programare (2021-2027), îndeplinirea condițiilor necesare pentru rambursarea investițiilor care vor fi realizate în sectoarele finanțate din POIM în timpul viitoarei perioade de programare (2021-2027) și promovarea măsurilor strategice (legislative, administrative etc.) pentru a stimula investițiile în infrastructură. Beneficiază de serviciile de asistență tehnică Ministerul Fondurilor Europene, Organismul Intermediar Transport din cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și beneficiari POIM.
Acordul este finanțat din Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), iar Banca Europeană de Investiții va furniza servicii de asistență tehnică până în decembrie 2023.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA Călin Hartzos este unul dintre cei mai valoroși absolvenți ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Băiatul, șef al Promoției 2024 – „Avram […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 16 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 8 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor