Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

MEGA INVESTIȚII cu ajutorul fondurilor europene în viitoarea microregiune de dezvoltare din Munții Apuseni: Strategia, pregătită după un model de succes din Franța

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

MEGA INVESTIȚII cu ajutorul fondurilor europene în viitoarea microregiune de dezvoltare din Munții Apuseni ”Moții. Țara de Piatră”: Strategia, pregătită după un model de succes din Franța

La finele săptămânii trecute s-a desfășurat la Zlatna, la invitația Asociației ”Moții. Țara de Piatră”, o nouă întâlnire a factorilor implicați în implementarea programului pilot de dezvoltare prin Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în zona Munților Apuseni. Asociația ”Moții. Țara de Piatră” s-a înființat cu scopul de a dezvolta socio-economic localitățile din arealul Apusenilor situate administrativ în județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.

Delegaților veniți din cele cinci județe implicate le-au fost prezentate rezultatele preliminare ale aplicării metodologiei analizei SWOT pentru microregiunea ”Moții. Țara de Piatră”, proiect finanțat prin FEDR prin POAT 2014-2020, ca rezultat al acordului cadru pentru sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI) Lot 4 – Sprijin sectorial ad-hoc – Sprijin pentru managementul de program în România.

Potrivit primarului orașului Zlatna, Silviu Ponoran, președinte al Asociației ”Moții. Țara de Piatră”, în 24 august se va desfășura o nouă întâlnire cu reprezentanții județelor implicate în proiect, urmând ca acestora să le fie prezentat draftul proiectului de dezvoltare al microregiunii ”Moții. Țara de Piatră”. ”Vom contura o strategie originală de dezvoltare a Apusenilor, bazată pe tranziția verde, green deal și transformare digitală, cu acces masiv la rețele de comunicație, mai ales internet, telemedicină.

Avem un model de succes, acela al unei microregiuni din Franța”, a dezvăluit Ponoran.

Pentru perioada de programare 2021-2027, ca Program Naţional Pilot de Descentralizare, au fost desemnate A.D.R. Centru şi A.D.R. Nord-Est, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Moţii. Țara de Piatră”, pentru zona Munţilor Apuseni, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus pentru judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului pentru judeţele Sibiu şi Braşov, ca organisme de implementare a Investiţiilor Teritoriale Integrate.

Agenţia de Dezvoltare Regională Centru va asigura managementul şi implementarea pentru Programul Naţional Pilot de Descentralizare pentru ITI Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Moţii. Țara de Piatră”, inclusiv pentru teritoriile gestionate de Agenţiile de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Vest şi pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului.

La începutul anului 2021, România a semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un acord de servicii de asistență tehnică în valoare de 20 de milioane de euro pentru atragerea fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare.

Semnarea acestui acord va susține implementarea Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) prin asigurarea unui ritm de implementare a proiectelor care să conducă la utilizarea tuturor fondurilor disponibile, sprijinirea beneficiarilor în fazarea proiectelor majore, pregătirea portofoliilor de proiecte pentru noua perioadă de programare (2021-2027), îndeplinirea condițiilor necesare pentru rambursarea investițiilor care vor fi realizate în sectoarele finanțate din POIM în timpul viitoarei perioade de programare (2021-2027) și promovarea măsurilor strategice (legislative, administrative etc.) pentru a stimula investițiile în infrastructură. Beneficiază de serviciile de asistență tehnică Ministerul Fondurilor Europene, Organismul Intermediar Transport din cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și beneficiari POIM.

Acordul este finanțat din Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), iar Banca Europeană de Investiții va furniza servicii de asistență tehnică până în decembrie 2023.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea