Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

NASA anticipează INUNDAȚII majore ca urmare a schimbărilor climatice şi al mişcărilor orbitale ale Lunii. Un fenomen cu ciclicitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

NASA anticipează INUNDAȚII majore ca urmare a schimbărilor climatice şi al mişcărilor orbitale ale Lunii. Un fenomen cu ciclicitate

USR - Alegeri Parlamentare 2024

NASA anticipează în ultimul său studiu că vor veni inundaţii majore ca urmare a schimbărilor climatice şi al mişcărilor orbitale ale Lunii, acest din urmă fenomen producându-se cu ciclicitate de secole.

Potrivit NASA, Pământul se va confrunta cu inundaţii mai severe ca niciodată în zonele de coastă, care vor fi provocate de un efect combinat al schimbărilor climatice şi al mişcărilor orbitale ale Lunii. Problemele vor începe în 2030 şi vor ţine un deceniu întreg.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„La mijlocul anilor 2030, fiecare coastă a SUA va experimenta inundaţii cu maree în creştere rapidă, când un ciclu lunar va amplifica creşterea nivelului mării cauzat de schimbările climatice”, scrie NASA, explicând că Luna controlează fluxul şi refluxul mărilor şi oceanelor, dar în circa 10 ani, din cauza modificărilor naturale ale orbitei sale, îşi va schimba orientarea faţă de planetă.

Astfel, satelitul natural al Terrei va ajunge într-o poziţie în care va accentua mareea. La acest fenomen se va adăuga nivelul în creştere al mărilor şi oceanelor, cauzat de încălzirea globală, ceea ce va duce la o situaţie catastrofală pentru zonele de coastă.

NASA recomandă să fie luate măsuri din timp.

Previziunile sunt făcute într-un studiu recent realizat de agenţia spaţială americană (NASA) şi de Universitatea din Hawaii, studiu care s-a concentrat asupra efectelor fenomenului în SUA.

Ce este „oscilaţia” Lunii

Viitoarele modificări naturale ale orbitei Lunii sunt cunoscute sub numele de „oscilaţie”. Nu este un fenomen nou. A fost raportat pentru prima dată în 1728 şi face parte dintr-un ciclu natural de 18,6 ani. În timpul primei jumătăţi a ciclului, mareele obişnuite ale Pământului sunt atenuate: fluxul este mai puţin înalt, iar refluxul rămâne la un nivel mai ridicat decât în mod normal. În timpul celei de-a doua jumătăţi, mareele sunt amplificate: fluxul este mai înalt, iar la reflux apele se retrag mai puternic.

Ceea ce este nou de data aceasta, potrivit NASA, este modul în care atracţia gravitaţională a Lunii – principala cauză a mareelor de pe Pământ – se va combina cu creşterea nivelului mărilor ca urmare a încălzirii planetei.

În prezent, Luna se află în jumătatea de amplificare a ciclului său. Cu toate acestea, de-a lungul coastelor americane, nivelul mării nu a crescut atât de mult, încât mareele înalte să depăşească pragurile de inundaţii. Altfel vor sta lucrurile data viitoare, când ciclul va ajunge să amplifice din nou mareele, ceea ce se va întâmpla la mijlocul anilor 2030. În timpul care se va scurge până atunci, va avea loc o creştere globală a nivelului mării din cauza încălzirii globale. Astfel, mareele mai înalte, amplificate de ciclul lunar, vor provoca inundaţii de-a lungul a aproape întregii coaste a SUA. Doar zonele nordice îndepărtate, precum Alaska, ar putea scăpa încă un deceniu sau mai mult de acest fenomen, deoarece aceste zone de uscat se ridică din cauza unor procese geologice pe termen lung.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h

Bera Larisa

Publicat

în

Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea