Senatorul PSD Călin Mătieș a rămas pieton pentru 30 de zile, după ce a trecut pe roșu la semafor!
Senatorul PSD Călin Mătieș a rămas pieton pentru 30 de zile, după ce a trecut pe roșu (culoarea partidului) la semafor!
*Tribunalul Alba a respins definitiv plângerea acestuia, după ce a fost amendat că a trecut pe culoarea roșie la semafor
Senatorul PSD Călin Mătieș a pierdut definitiv procesul prin care a solicitat anularea unui proces verbal de contravenție aplciat de poliția rutieră după ce a trecut pe culoarea roșie la semafor. Acesta a fost amendat cu suma de 580 de lei și s-a dispus suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile. Mătieș a solicitat în justiție anularea contravenției, dar a pierdut procesul atât la Judecătoria Alba Iulia cât și la Tribunalul Alba. Hotărârea definitivă a fost pronunțată pe data de 3 iunie 2021.
Nemulțumit de cele consemnate în cuprinsul stării de fapt a procesului verbal, deoarece nu reflectă realitatea, Călin Mptieș a formulat obiecțiuni în cuprinsul procesului verbal, arătând că: ”cele menționate mai sus nu corespund adevărului”. Poliția a pezentat înregistrarea video a momentului, fapt care a cântărit greu în deciziile celor două instanțe. Șoferul a fost convins de faptul ca la momentul la care era in zona semaforului, culoarea acestuia nu era roșie, astfel încât sa fie obligat sa oprească autovehiculul.
Citește și: Mihai Coșer, despre ,,proaspătul” senator de Alba din partea PSD, Călin Matieș: ,,Pitarul s-a luat la trântă cu Berilă”
”Din imaginile înregistrate pe suportul optic a reieșit cu claritate faptul că petentul își continuă deplasarea după ce semaforul a început să funcționeze pe culoarea roșie. Înainte a funcționat pe culoarea galben și petentul putea opri conform art. 53 alin. 1 din HG 1391/2006, adică înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor. Trecerea de pietoni din dreptul Liceului Tehnologic Alexandru Domșa fiind prevăzută cu marcaj de oprire amplasat, în funcție de sensul de mers, înaintea trecerii de pietoni, tocmai pentru oprirea vehiculelor în momentul în care semaforul funcționează pe culoarea galben.
Contravenția reținută în sarcina petentului se înscrie în categoria acelora prin care legiuitorul a dorit să ocrotească valori sociale de o importanță majoră, în speță viața, integritatea și siguranța participanților la trafic, iar limitele legale ale sancțiunii amenzii contravenționale stabilite de legiuitor, coroborat cu sancțiunile complementare, denotă scopul preventiv ce s-a dorit a fi imprimat acestei contravenții”, se precizează în motivarea instanței.
*Faptă care ”creează condițiile producerii unor accidente dintre cele mai grave”
Judecătorul a mai susținit că, fapta contravențională este ”materializarea unei fapte de pericol care creează condițiile producerii unor accidente dintre cele mai grave, viața cotidiană arătând că în astfel de cazuri pietonii sunt de cele mai multe ori grav accidentați și din nefericire, numărul decedaților este foarte ridicat”. Tribunalul i-a dat dreptate senatorului în ceea ce privește refuzul instanței de fond de a-i comunica o copie după înregistrarea video realizată de echipajul de poliție rutieră.
”Cu toate acestea, tribunalul a considerat că nu se impune trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanțe, ci a dispus în judecata apelului ca petentului să îi fie comunicată înregistrarea video pe suport CD și acordarea unui termen pentru ca petentul să poată formula apărări și pe baza acestei probe. Petentul apelant a susținut că, în mod greșit, instanța de fond a reținut în considerentele hotărârii sale că se putea opri înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, aceasta neobservare spațio-temporală a stării de fapt fiind dovedită cu planșele foto, capturi de ecran din înregistrarea depusă de către intimat la dosar, în care se pot observa etapele în care s-au desfășurat evenimentele”, se mai susține în hotărâre.
Călin Mătieș a încercat să își salveze permisul și prin susținerea că intervalul de timp cât a durat culoarea galbenă este de doar 3 secunde și, astfel, nu ar fi avut cum să oprească mașina. ”Deși avea obligația de diligență de a începe manevra de frânare și oprire încă de când a apărut culoarea galbenă, pentru că a ales în mod neglijent să continue deplasarea, petentul s-a aflat în situația de a avea roșu la semafor când avea doar 2 metri până la trecerea de pietoni”, afirmă magistratul, care a înlăturat și susținerea că nu ar fi avut vizibilitate la semafor pentru că s-ar fi aflat în spatele unei caionete.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Ilie Bolojan, validat președinte interimar al PNL: Pe cine va susține în turul II al alegerilor prezidențiale 2024
Ilie Bolojan, validat președinte interimar al PNL: Pe cine va susține în turul II al alegerilor prezidențiale 2024 Liderul interimar al PNL a fost validat în persoana lui Ilie Bolojan, după ce Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia partidului în urma rezultatelor de la alegerile prezidențiale 2024, turul I. Citește și: Nicolae Ciucă, președintele […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918