Rămâi conectat

Ştirea zilei

O primărie din Alba, obligată să plătească peste 10.000 de lei DAUNE unui bărbat care a fost mușcat de un câine maidanez: Cum s-a întâmplat incidentul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Abrud a pierdut și a doua etapă a procesului în care o persoană a dat în judecată instituția după ce a fost mușcată de un câine maidanez. Pe 20 mai 2021, Tribunalul Alba a respins apelurile reclamantului și primăriei și a menținut hotărârea Judecătoriei Câmpeni. Deciza mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel. Bărbatul mușcat de câine a obținut daune morale în valoare de 10.000 de lei, cheltuieli de judecată și daune materiale.

Incidentul a avut loc în 23 noiembrie 2018, iar dosarul a fost înregistrat pe 19 martie 2020. Bărbatul a fost muşcat de gamba piciorului drept de un câine comunitar, în timp ce se plimba pe o stradă din oraş. A mers la Serviciul de Medicină Legală din Alba Iulia, iar după expertiza medicului legist a primit un certificat care atesta că a fost muşcat de un câine şi că are nevoie de 14 zile de îngrjiri medicale, la care se adaugă o schemă de vaccinare antirabică.

A fost depusă și o plângere penală, dar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătora Câmpeni au clasat dosarul şi au motivat că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţie prevăzută de lege”. Ulterior, câinele care l-a muşcat pe bărbat a fost luat de pe stradă de un ONG şi dus într-o altă locaţie. Iniţial, victima a înregistrat o cerere la Primăria Abrud, în conţinutul căreia prezintă starea de fapt pe care o consideră reală în legătură cu incidentul din data de 23 noiembrie 2018, solicitând să fie reparat prejudiciul suferit. Primăria a solicitat reclamantului să depună documentele doveditoare eliberate de medicul veterinar, să facă dovada că respectivul câine era unul comunitar şi să depună actele doveditoare privind tratamentul şi intervenţiile medicale suferite. În final, cetăţeanul a dat instituţia în judecată şi a cerut daune materiale de 1.101 lei, daune morale de 20.000 de lei, plus dobândă şi plata cheltuielilor de judecată. Magistraţii au reţinut că bărbatul chiar a fost muşcat de un câine fără stăpân. La proces au fost audiaţi şi 2 martori care au confirmat incidentul.

”Consiliile locale ale unităţilor administrative-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpâni şi ai câinilor care circulă liber, fără însoţitor, în locuri publice, care nu au fost revendicaţi ori adoptaţi în condiţiile prevederilor legale şi au obligaţia de a captura şi escorta acei câini, prin intermediul personalului calificat. UAT Abrud, pe teritoriul căreia s-au aflat mai mulţi câini fără stăpâni, cunoscuţi ca şi câini comunitari, nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la articolul 21 din OUG nr. 55/2002, întrucât nu a procedat la identificarea şi înregistrarea acelor câini în termen de cel mult 18 luni de la data intrării în vigoare a respectivului act normativ. Respectivul câine care a cauzat prejudiciul pentru reclamant, deşi era un câine care circula liber în zone publice, nu a fost identificat şi înregistrat conform dispoziţiilor legale, astfel că era considerat ca fiind proprietatea localităţii şi se instituie obligaţia de a se răspunde pentru eventualul prejudiciu cauzat”, se precizează în hotărârea instanței de fond, menținută la Tribunal.

Drept urmare, magistraţii au hotârăt că bărbatul va fi despăgubit de Primăria Abrud cu 469,58 lei daune materiale (bani pe care i-a cheltuit pe benzină pentru a merge la Alba Iulia să îşi facă vaccinul antirabic) şi 10.000 lei, daune morale pentru că i-a fost lezată sănătatea. De asemenea, a mai obligat primăria la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 3.422,35 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea