Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Intervenție a pompierilor din Alba Iulia la Biblioteca Batthyaneum. O bucată din clădire, pericol pentru trecători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Intervenție a pompierilor din Alba Iulia la Biblioteca Batthyaneum. O bucată din clădire, pericol pentru trecători

Pompierii din Alba Iulia a intervenit astăzi, 07.06.2021, asupra unei părți a clădirii Bibliotecii Batthyaneum, ce a fost înfiinţată în 31 iulie 1798.

În cadrul intervenției a fost înlăturată o parte din elementul arhitectural decorativ superior al clădirii ce prezenta un pericol iminent pentru trecători și cetățeni.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani din Alba Iulia.

Citește și : Acces online la sute de manuscrise şi incunabule din colecţia Bibliotecii Batthyaneum

Institutul a fost amenajat în clădirea fostei Biserici trinitariene din Alba Iulia. Edificiul, construit în stil baroc între 1719-1738 a suferit modificări în cursul secolului al XVIII-lea impuse de destinaţiile succesive ale acestuia: biserică cu două turle (1719-1784), depozit apoi spital al armatei (1786-1792) şi observator astronomic şi bibliotecă (1792-1798).

Citește și : Drumul spre viitor trece și prin Biblioteca Batthyaneum. Accesul cercetătorilor la prețioasele sale colecții, permis începând cu 23 aprilie

Nucleul de astăzi al Biliotecii Batthyaneum, totodată fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colecţia privată a episcopului Batthyány Ignác, formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Ele au fost procurate prin achiziţiile efectuate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea. Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, şi cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levoča.

Donaţiile au constituit forma principală de îmbogăţire a fondurilor bibliotecii în cursul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea. Observatorul astronomic a funcţionat numai până la Revoluţia din 1848, când a fost bombardat. Ulterior, a fost transformat în muzeu, destinaţie cu care a mai funcţionat vreme de un secol. Biblioteca a funcţionat neîntrerupt până astăzi, fiind administrată de episcopia romano-catolică din Alba Iulia până în 1953. În 1962, a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

Citește și : Scrisoare deschisă către Guvern, din partea a doi bibliotecari din Alba Iulia. Au expus problemele grave ale Bibliotecii Batthyaneum

Cea mai reprezentativă sală a bibliotecii, Aula Magna, păstrează amenajarea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, în stilul austriac „Zopf”, amestec de Neoclasicism şi Rococo, având aceeaşi structurare interioară a spaţiului în nava supraînălţată de o galerie, altar şi cor.
În 1912, s-au pus aici bazele unui valoros muzeu de arheologie şi de artă sacră, care şi-a îmbogăţit colecţiile în perioada interbelică, perioadă din care datează şi denumirea de Batthyaneum. Valoarea Bibliotecii este dată şi de cele două arhive ale Transilvaniei, a Conventului de la Cluj-Mănăştur şi a Capitlului de la Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Accident MORTAL la Șard. Un bărbat a decedat, după ce s-a răsturnat cu un tractor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Accident MORTAL la Șard. Un bărbat a decedat, după ce s-a răsturnat cu un tractor Un accident mortal a avut loc sâmbătă seara la Șard. Un bărbat de 43 de ani a decedat după ce s-a răsturnat cu un tractor. Citește și: VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Muncelu: Două femei, de 87 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea