COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: Am depus în Parlament un proiect legislativ care va stimula înființarea programelor publice de tip ,,Școală după școală”
Deputatul USR PLUS de Alba, Beniamin Todosiu, a depus în Parlamentul României un proiect legislativ care va stimula înființarea și susținerea programelor publice de tip ,,Școală după școală”. Proiectul a primit susținerea a 20 de parlamentari ai Alianței USR PLUS, care au semnat și ei inițiativa legislativă a deputatului de Alba.
„Resursa cea mai importantă a unei țări sunt oamenii, iar viitorul este reprezentat de copiii și tinerii săi. În România, copiii reprezintă aproximativ 20% din populație, fiind totodată partea cea mai importantă, dar și cea mai fragilă a societății. Ei sunt categoria socială cea mai expusă la neajunsurile comunităților din care fac parte.
În România, un sfert dintre copii sunt afectați de sărăcie, neavând minimul necesar pentru a crește în condiții normale, iar unul din zece copii adoarme flămând. România continuă să înregistreze rate foarte mari ale abandonului școlar (mai ales rata de părăsire timpurie a școlii), în condițiile în care există o legătură clară între abandonul școlar și șomaj, excluziune socială și sărăcie. Soluția este susținerea educației, atât printr-o finanțare corespunzătoare, cât și prin programe de tip „școală după școală”.
Astfel, cu susținerea mai multor colegi parlamentari USR PLUS, am depus un proiect de lege, care va reglementa organizarea, desfășurarea și finanțarea programelor publice de tip „școală după școală”. Sper ca acest proiect să beneficieze de sprijinul tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, fiind un subiect extrem de important pentru viitorul copiilor noștri”, a spus deputatul Beniamin Todosiu.
Propunerea legislativă amintită presupune modificarea și completarea art. 58 din Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel încât să faciliteze aceste programe ce au ca scop, în primul rând, reducerea abandonului școlar. Prin această inițiativă legislativă se dorește implicarea, pe lângă Guvern, și a autorităților locale în finanțarea de programe „Școală după școală”, dar și acordarea posibilității finanțării acestor programe educaționale persoanelor fizice sau juridice prin contracte de sponsorizare încheiate direct cu școala.
România continuă să înregistreze rate foarte mari ale abandonului școlar (mai ales rata de părăsire timpurie a școlii), în condițiile în care există o legătură clară între abandonul școlar și șomaj, excluziune socială și sărăcie. De la un vârf de 19,3% în 2010, România a înregistrat o evoluție oscilantă până la o rată de 16,4% în 2018. Astfel, abandonul școlar rămâne o provocare pentru societatea românească, în condițiile în care înregistrăm vârfuri mult mai înalte în zonele rurale (25,4% în 2018) și în rândul copiilor romi (77% în 2018).
Conform datelor prezentate de Eurostat în 2020, România a avut cea mai mică investiție în educație din Uniunea Europeană. Sectorul educațional este în permanență subfinanțat. La nivelul statelor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), investiția per elev per ciclu de studii primare a fost în 2016, în medie, 8.470 de dolari. În România, aceeași investiție, în același an, a fost, în medie, 1.274 de dolari, rezultând că investiția în studiile primare în România este de 6,6 ori mai mică decât media din statele membre OCDE.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alegeri prezidențiale 2024 în Alba | Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: Am votat calea sigură pentru România și județul Alba
Alegeri prezidențiale 2024 în Alba | Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: Am votat calea sigură pentru România și județul Alba Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a votat în primul tur al alegerilor prezidențiale, la Sebeș, pentru candidatul partidului care a alocat cele mai multe fonduri pentru dezvoltarea comunităților din județul Alba. Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918