Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

8 martie: Ziua Internațională a Femeii. Ce se sărbătorește de fapt în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

8 martie: Ziua Internațională a Femeii. Ce se sărbătorește de fapt în această zi

În întreaga lume, ziua de 8 martie este cunoscută ca sărbătoarea internațională a femeii, chiar în luna martie, care vestește sosirea primăverii. De asemenea, această perioadă amintește vremurile trecute, când femeile puternice și curajoase au luptat pentru libertate și pentru a căpăta drepturi.

Citește și: Mesaje de 8 martie. Felicitări și Urări care pot fi transmise prin SMS de ziua femeii

În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 Martie ca Ziua Internațională a Femeii.

De ce femeile vremurilor trecute mărșăluiau, pentru ce luptau? Simplu: ele voiau drept de vot. Așa că au continuat să demonstreze pentru drepturi egale.

Femeile mai luptau pentru ceva, ele cereau un program de lucru mai scurt și salarii mai mari. În acea vreme, 15. 000 de femei ieșeau în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. În 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Așadar, greva femeilor n-a fost în zadar!

Citește și: MESAJE de ziua MAMEI, 8 MARTIE. Ce urări, SMS-uri şi felicitări emoţionante îi poţi transmite mamei tale de Ziua Femeii

Așa se face că, un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977. Așa a devenit o tradiție în Europa și în SUA. În Anglia, pe 8 Martie, au loc marșuri și întruniri în memoria acestor Femei, în timp ce în România ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, cu flori, cine romantice și alte cadouri.

8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

Citește și: Modele de FELICITĂRI de 8 martie, ziua mamei. Texte cu MESAJE, CITATE și URĂRI care pot fi trimise prin SMS de ZIUA FEMEII. Felicitare de 8 martie

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea. În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei.

În Italia, de 8 martie, sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății. Bărbații din Italia, oferă de 8 martie femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene și ciocolata primesc și femeile din Rusia sau Albania.

În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea