Alba Iulia: Proiectul „EU NU abandonez şcoala!”, la final
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a avut loc conferinţa de bilanţ al proiectului „EU NU abandonez şcoala!”, derulat timp de doi ani de către Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu IŞJ Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Asociaţia „Pakiv România”. Au fost prezenţi partenerii proiectului, inspectori şcolari şi alţi angajaţi ai IŞJ Alba, directori de şcoli, reprezentanţi ai CCD Alba, cadre didactice şi alţi invitaţi. Proiectul a fost prezentat de Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU, având o valoare eligibilă totală de 1.169.000 de lei, din care 987.546,40 este valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE, 136.453,60 este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, iar 45.000 de lei este contribuţia eligibilă a municipiului Alba Iulia.
În perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011 s-a desfăşurat activitatea de formare a celor 15 cadre ddiactice implicate în cadrul programelor „Şcoală după şcoală” şi „A doua şansă”, iar în primele trei luni ale proiectului s-a înfiinţat centrul local pentru preveenirea şi combaterea abandonului şcolar în vederea realizării de activităţi educaţionale integrate, în parteneriat, pentru prevenirea abandonului şi părăsirii timpurii a şcolii.
Programul „A doua şansă” a debutat la data de 1 februarie 2011 şi s-a finalizat în 31 ianuarie 2012, beneficiari fiind 15 copii din ciclul gimnazial care au părăsit timpuriu şcoala. Programul de educaţie remedială „Şcoală după şcoală” a debutat la data de 1 aprilie 2012 şi se va finaliza în 31 martie 2012, beneficiari fiind 60 de elevi proveniţi din familii defavorizate, afectaţi de absenteism şi cu situaţie slabă la învăţătură. Copiii au fost la cursuri de matematică, limba română, engleză, franceză, informatică, etc., beneficiind de subvenţii în două tranşe. Cele 9 şcoli din Alba Iulia, Sebeş, Teiuş, Ciugud, Cricău, Galda de Jos, Ighiu, Sântimbru, Vinţu de Jos din programul „Şcoală după şcoală” au primit câte un calculator achiziţionat prin proiect. Vara trecută, Consiliul Local Alba Iulia a aprobat strategia şi planul local de acţiune şi combatere a abandonului şcolar, realizat pe baza cercetării sociologice realizate de o echipă a Universităţii „1 Decembrie 1918” (Lucian Marina, Vlad Milea, Rodica Stânea, Liliana Ionaş), IŞJ Alba (prof. Rodica Andronescu, prof. Alexandra Popa) şi Primăriei Alba Iulia (Ioana Moldovan). Lucian Marina a spus că, în cazul şcolilor menţionate, au fost propuse în special măsuri proactive, care presupun identificarea printr-un program dediagnoză generalizat a cazurilor de risc şi propune programe remediale şi de intervenţie specifice, ca în Quebec, Canada. Printre măsurile prevăzute se numără: parteneriate cu părinţii, „Şcoala părinţilor”, sprijinirea copiilor din familiile sărace, formarea profesorilor pentru utilizarea metodelor şi instrumentelor de prevenire şi combatere a abandonului şcolar, introducerea unui sistem de premiere a profesorilor implicaţi în programele anti-abandon şcolar, pentru elevi: diagnosticarea riscului, programe remediale, programul „A doua şansă”, consiliere şi asistenţă prin programe psihopedagogice, reabilitarea cantinelor şcolare.
Inspectorul şcolar Alexandra Popa a vorbit despre dificultăţile întâmpinate şi a ţinut să mulţumească directorilor unităţilor de învăţământ fără sprijinul cărora nu s-ar fi putut desfăşura acest proiect, dar şi celorlalte cadre didactice şi persoane implicate, astfel că proiectul s-a derulat cu succes. De asemenea, prof. Dan Anca s-a referit la disciplinele studiate de copii în cele două programe remediale.
Din alocuţiunea prof. Cornel Sandu, inspector şcolar general al IŞJ Alba, am reţinut că, deşi unele persoane pot considera că cei 60 de copii reprezintă puţin, el apreciază că orice copil salvat de la abandon şcolar este un câştig. Şi viceprimarul Voicu Paul a spus că Primăria Alba Iulia nu realizează doar lucrări de infrastructură, ci sprijină financiar şi activităţile sportive, culturale şi educative, pentru că investiţia în copii reprezintă prezentul şi viitorul municipiului.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan