Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei – marcată la DSP Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La DSP Alba a fost marcată Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei, printr-o conferinţă de presă la care au participat dr. Horea Timiş, directorul DSP Alba, ec. Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean Alba, dr. Olimpia Candrea, din cadrul departamentului de promovare a sănătăţii din cadrul DSP Alba, as. Monica Oneţiu, directoarea medicală a SJU Alba, medicii pneumologi Ligia Lăncrăjan Franchini şi Ofelia Oniga, prof. Antonia Panait din partea ISJ Alba, dr. Cristina Galoş, PR Spitalul Judeţean Alba.
Dr. Lăncrăjan Franchini, coordonatorul tehnic al Programului Judeţean de prevenire a tuberculozei a declarat că în prezent se insistă pe trei obiective majore: îmbunătăţirea procesului de depistare în judeţ a cazurilor de TBC, înmulţirea controalelor în rândul populaţiei predispuse la această boală (în comunităţile excesiv de sărace) şi depistarea precoce a TBC-ului la copii. În primele luni ale anului 2012 au fost depistate 42 de cazuri noi de TBC în judeţul Alba, ne-a informat dr. Lancrăjan Franchini. Potrivit datelor statistice oferite de dr. Ofelia Oniga din cadrul DSP Alba, din 2003 până în 2011, incidenţa cazurilor de TBC (noi sau recidivate) din judeţul nostru au scăzut la mai bine de jumătate: dacă în 2003 erau 109,2 cazuri la suta de mii de locuitori, în 2011 au fost contabilizate 48,18 cazuri la suta de mii de locuitori. La copii, incidenţa cazurilor de TBC a scăzut şi mai drastic, în 2011 înregistrându-se doar un sfert din cazurile evidenţiate în 2003.
În acest context, prof. Antonia Panait din cadrul ISJ Alba a evidenţiat necesitatea implicării medicilor specialişti pe fiecare campanie de prevenire în parte, încă de la grădiniţă, apreciind că în acest an informaţiile privind tuberculoza şi metodele ei de prevenire au ajuns la şcolari, prin intermediul pliantelor livrate de DSP Alba şi care au fost explicate de diriginţi şi învăţători elevilor. Dr. Olimpia Candrea şi-a exprimat din nou disponibilitatea de a conlucra cu sistemul de învăţământ pentru educarea copiilor, încă de la cele mai fragede vârste, în spiritul igienei şi a prevenirii bolilor de orice fel.
Ec. Nicoleta Coşarcă a spus că în luna aprilie, pentru sprijinirea campaniei de prevenire a tuberculozei, se vor efectua teste de screening a populaţiei, gratuite, în cadrul manifestărilor prilejuite de evenimentul „Alba Iulia 2012 – Capitala Sănătăţii”.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii

Bera Larisa

Publicat

în

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii În urma unei furtuni puternice, care a avut loc luni 22 iulie, în jurul orei 16.00, autoscara din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost mobilizată pentru a interveni la Universitatea „1 Decembrie 1918” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea