Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei – marcată la DSP Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La DSP Alba a fost marcată Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei, printr-o conferinţă de presă la care au participat dr. Horea Timiş, directorul DSP Alba, ec. Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean Alba, dr. Olimpia Candrea, din cadrul departamentului de promovare a sănătăţii din cadrul DSP Alba, as. Monica Oneţiu, directoarea medicală a SJU Alba, medicii pneumologi Ligia Lăncrăjan Franchini şi Ofelia Oniga, prof. Antonia Panait din partea ISJ Alba, dr. Cristina Galoş, PR Spitalul Judeţean Alba.
Dr. Lăncrăjan Franchini, coordonatorul tehnic al Programului Judeţean de prevenire a tuberculozei a declarat că în prezent se insistă pe trei obiective majore: îmbunătăţirea procesului de depistare în judeţ a cazurilor de TBC, înmulţirea controalelor în rândul populaţiei predispuse la această boală (în comunităţile excesiv de sărace) şi depistarea precoce a TBC-ului la copii. În primele luni ale anului 2012 au fost depistate 42 de cazuri noi de TBC în judeţul Alba, ne-a informat dr. Lancrăjan Franchini. Potrivit datelor statistice oferite de dr. Ofelia Oniga din cadrul DSP Alba, din 2003 până în 2011, incidenţa cazurilor de TBC (noi sau recidivate) din judeţul nostru au scăzut la mai bine de jumătate: dacă în 2003 erau 109,2 cazuri la suta de mii de locuitori, în 2011 au fost contabilizate 48,18 cazuri la suta de mii de locuitori. La copii, incidenţa cazurilor de TBC a scăzut şi mai drastic, în 2011 înregistrându-se doar un sfert din cazurile evidenţiate în 2003.
În acest context, prof. Antonia Panait din cadrul ISJ Alba a evidenţiat necesitatea implicării medicilor specialişti pe fiecare campanie de prevenire în parte, încă de la grădiniţă, apreciind că în acest an informaţiile privind tuberculoza şi metodele ei de prevenire au ajuns la şcolari, prin intermediul pliantelor livrate de DSP Alba şi care au fost explicate de diriginţi şi învăţători elevilor. Dr. Olimpia Candrea şi-a exprimat din nou disponibilitatea de a conlucra cu sistemul de învăţământ pentru educarea copiilor, încă de la cele mai fragede vârste, în spiritul igienei şi a prevenirii bolilor de orice fel.
Ec. Nicoleta Coşarcă a spus că în luna aprilie, pentru sprijinirea campaniei de prevenire a tuberculozei, se vor efectua teste de screening a populaţiei, gratuite, în cadrul manifestărilor prilejuite de evenimentul „Alba Iulia 2012 – Capitala Sănătăţii”.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

TRAGEDIE în Alba: Tânăr de 37 de ani DECEDAT după ce a fost lovit, în cap, de un copac

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Tânăr de 37 de ani DECEDAT după ce a fost lovit, în cap, de un copac

În această după amiază, în jurul orei 13,30, un tânăr de 36 de ani, din comuna Roșia Montană, în timp ce tăia, împreună cu tatăl său, arbori de pe un teren împădurit situat pe raza orașului Abrud, în locul numit ”Cornet Soropostu”, ar fi fost lovit, în zona capului, de un arbore în cădere

În urma leziunilor suferite, în ciuda eforturilor echipajelor medicale deplasate la fața locului, din păcate, tânărul a decedat.

Furdui Eugen, primarul comunei Roșia Montană: ”Îl cunoșteam, băiat de la noi din sat, căsătorit.”

Elit - Gustul Desăvârșit

”Era căsătorit și avea doi copii, îl cunoșteam. O creangă i-ar fi venit în creștetul capului” a declarat viceprimarul comunei, Morariu Vasile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Dentiștii sunt luați la țintă de ANAF: Urmează controale la sânge în cabinete, în cazul veniturilor nedeclarate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dentiștii sunt luați la țintă de ANAF: Urmează controale la sânge în cabinete, în cazul veniturilor nedeclarate

Medicii stomatologi vor primi scrisori de informare din partea ANAF pentru a declara toate veniturile, spune președintele ANAF, Lucian Heiuș.

El solicită pacienților să ceară bonuri fiscale. „NU ascund că identificăm și suntem în faza finală de analiză pentru a identifica și alte domenii unde activează persoane fizice și care au un grad mare de neconformare. Discutam cu directorii mei o informare că există un grad mare de neconformare la stomatologi, unde gradul de conformare fiscal este redus. Vom încercam să facem niște ghiduri, să includem și acest domeniu de activitate în acest mecanismul de prevenție și de informare și, inevitabil, se ajunge și la controale mai devreme sau mai târziu”, spune Lucian Heiuș, scrie Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

El spune că și pacienții trebuie să solicite bon fiscal, „așa cum este normal când pătesc sume de bani”.

De asemenea, președintele ANAF spune că există un grad mare de neconformare a declarării veniturilor în rândul celor care închiriază locuințe „cu ziua” prin intermediul platformelor online.

„Este un fenomen, iar aici suntem în discuții avansate pentru a încerca să găsim mecanisme pentru a încerca să descoperim și pe cei care închiriază cu ziua prin platfome, pentru că și acolo există un risc de neconformare la declararea veniturilor”, afirmă Heiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Populația româniei scade: sporul natural al țării este negativ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Populația româniei scade: sporul natural al țării este negativ

În luna septembrie 2022 numărul căsătoriilor și numărul divorțurilor a scăzut față de luna septembrie a anului 2021, cât și față de luna august 2022.

În septembrie 2022 s-a înregistrat nașterea a 17.460 de copii, 688 mai puține nașteri decât în luna august a 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie 2022 a fost de 19.774, cu 3.370 mai puține decât în luna august a anului curent.

Datele unui studiu INS arată că populatia a scăzut constant din 1990 şi până în prezent, cu aproape cinci milioane de locuitori, cu un impact considerabil asupra forţei de muncă şi a dezvoltării economice în ansamblu.

Populaţia României a scăzut în ultimul an cu 0,4 procente, la 19,9 milioane de persoane, din cauza numărului de decese în creştere faţă de cel al naşterilor înregistrate – anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor publicate, aproape jumătate sunt bărbaţi, iar cea mai numeroasă categorie pe grupe de vârstă a populaţiei este cea cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care depăşeşte 56 de procente.

La începutul anului, populaţia României număra 19,75 milioane de persoane şi reprezenta sub 4% din populaţia Europei. Mai mult, România se numără printre cele câteva ţări a căror populaţie scade accelerat, cu peste 5% anual.

sursa: romania-actualitati.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea