Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

26 ianuarie: 105 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. La 3 decenii de la execuția sa, oamenii încă îi cinstesc memoria la mormânt

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicolae Ceaușescu, fostul lider comunist al României, își sărbătorea ziua de naștere pe 26 ianuarie. Astăzi ar fi împlinit 105 ani. La 3 decenii de la execuția sa, încă sunt oameni care îi cinstesc memoria la mormânt.

Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit astăzi 105 ani. Deși s-a născut pe data de 23 ianuarie 1918, Nicolae Ceaușescu avea trecut în certificatul de naștere data de 26 ianuarie 1918, în localitatea Scornicești. El provenea dintr-o familie de ţărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruţă, avea trei hectare de pământ și câteva oi.

Aniversare festivistă pentru „Cel mai iubit conducător”

Pe timpuri, la fiecare aniversare a liderului comunist, toată lumea îi pregătea festivități și cadouri impresionante. Nicolae Ceaușescu sărbătorea ziua de naștere cu mare fast, alături de Elena și de familie, dar și de alți tovarăși de partid. „Cel mai iubit conducător” apare în multe fotografii de la una din aniversările sale. Ciocnea un pahar, iar pe fundal puteau fi văzuți și muzicanții. Petrecerea la care erau invitați din anturajul familiei prezidențiale era animată de cântăreții vremii.

Ziua de naștere a celebrului lider comunist nu se încheia cu petrecerea sa. Festivitățile continuau în toate instituțiile țării, mai ales în școli.

Ziua „tovarășului” – 26 ianuarie era declarată zi de sărbătoare naţională în perioada Epocii de Aur. Pe străzile orașelor mari, dar în special în București se organizau fel şi fel de evenimente care îl omagiau pe Ceauşescu, iar oamenii erau aduşi din fabrici şi uzine, special pentru a asista la ele.

Oamenii vin la cimitir, de ziua lui Ceaușescu

Chiar și după mulți ani de la moartea dictatorului, românii nostalgici după comunism și Nicolae Ceaușescu se adună an de an la mormântul fostului lider comunist, din Cimitirul Ghencea, pentru a celebra ziua sa de naștere.

Și în acest an mai mulți oameni s-au adunat la mormântul lui Nicolae Ceaușescu.

Omul politic Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost un om politic comunist român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1965 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989. Mai bine de două decenii regimul lui Nicolae Ceaușescu a marcat România.

La trei zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceausescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român. El a transformat Partidului Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român. Iar Republica Populară Română (R.P.R.) a fost transformată în Republica Socialistă România (R.S.R.).

În 1967, Ceausescu preia și funcția de președinte al Consiliului de Stat.
La 28 martie 1974, Marea Adunare Națională instituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România. Ceaușescu este ales în unanimitate, devenind astfel primul președinte al României.

La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces sumar de acest tribunal. Au fost condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea