Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Comunitățile locale din mediul rural pot accesa mai ușor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru îmbunătățirea conectivității cu mediul urban

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale este mai importantă ca niciodată începând cu acest an, programarea europeană 2021-2027 alocând importante resurse pentru acest obiectiv.

Pentru a facilita accesarea fondurilor europene și pentru a include cât mai multe localități în rândul celor eligibile pentru implementarea de proiecte de infrastructură și dezvoltare, prin OUG 156/2020 au fost introduse o serie de prevederi care au în vedere, în mod expres, satele aflate în componența administrativă a orașelor și municipiilor, dar și îmbunătățirea conectivității între mediul rural și cel urban.

Astfel, începând cu anul 2021, toate municipiile și orașele care au în structura lor sate aparținătoare, pot obține finanțare europeană nerambursabilă pentru a realiza în aceste sate proiecte de mobilitate urbană, regenerare urbană, alimentare cu apă și canalizare, gestionare a deșeurilor, drumuri locale și drumuri de acces la rețeaua județeană, soluții inteligente de conectare la utilități, transport public de călători. Totodată, comunele care fac parte din Zone Urbane Funcționale (ZUF) definite prin documentații de amenajare a teritoriului sau prin strategii de dezvoltare, pot depune, în parteneriat orașele și municipiile din aceste ZUF, proiecte de mobilitate pentru dezvoltarea transportului public de călători.

Autoritățile publice locale din mediul rural pot depune proiecte de tip „smart village”, adică proiecte pentru rețele inteligente de iluminat public, cu infrastructura aferentă; rețele inteligente de alimentare cu apă potabilă și industrială și rețele de canalizare, cu infrastructura aferentă; rețele inteligente de colectare și transport al deșeurilor, cu condiția ca acestea să facă parte dintr-un sistem integrat de management al deșeurilor (SMID); rețele inteligente de management al traficului auto, indicatoare de circulație, stații de încărcare electrice pentru mijloacele de transport auto, stații de autobuz, precum și alte elemente de infrastructură necesare traficului auto; unități școlare inteligente, conectate la surse de energii regenerabile pentru asigurarea alimentării cu apă, alimentării cu energie termică, energie electrică, inclusiv dotări inteligente independente pentru activitatea educațională; dotarea gospodăriilor cu rețele inteligente de asigurare a utilităților: panouri solare pentru încălzire și apă caldă menajeră, racordarea la rețeaua de internet, racordarea la pompe de căldură și altele asemenea; rețele inteligente de avertizare timpurie pentru situații de risc climatic, meteorologie și de mediu, precum și proiecte menite să digitalizeze serviciile publice și să asigure reducerea birocrației și accesul mai facil al cetățenilor la aceste proiecte. Proiecte similare pot fi depuse în continuare și de către orașe, în cadrul conceptului „smart city”.

Este deosebit de important ca primarii să se mobilizeze și să depună proiecte pentru accesarea acestor fonduri europene, mai ales că banii pot fi atrași mult mai ușor, cu mai puțină birocrație, direct de la nivelul regiunilor, ca urmare a modificărilor legislative pe care PNL le-a făcut în cursul anului trecut, tocmai pentru a ușura sarcina comunităților locale. De asemenea, ușurarea asocierii și accentul pus pe utilizarea parteneriatului între mai multe comunități, permite realizarea mult mai ușoară a unor investiții mari, precum rețelele de energie sau rețelele de transport.

Este o șansă deosebită pentru comunitățile locale din România să poată accesa aceste fonduri, într-o manieră mult simplificată și debirocratizată. La fel ca și în mandatul trecut, când m-am implicat constant în simplificarea cadrului legislativ care reglementează accesarea acestor fonduri, rămân în continuarea la dispoziția comunităților locale din județul Alba, fiind pregătit să le preiau doleanțele și să le susțin proiectele de dezvoltare.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba

Membru al Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea