12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
Sfântul Spiridon, este prăznuit pe 12 decembrie, în fiecare an, fiind sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul Ortodox.
Biserica îl cinstește pe Sfântul Spiridon, cel care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și dragoste. Astfel, după cum se știe, este un mare făcător de minuni, Sfintele Moaște ale Sfantului Ierarh Spiridon al Trimitundei fiind păstrate în catedrala cea mare din insule Corfu, din Grecia.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun
Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în Aski, Cipru, şi a fost păstor de oi. După moartea soţiei sale, a ales să ducă o viaţă ascetică. A ajuns episcop al Trimitundei, o cetate din apropierea oraşului Pafos.
Sfântul Spiridon a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325 şi a murit pe 12 decembrie 348, în Cipru.
În fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântului Spiridon sunt schimbaţi pentru că se spune că aceştia se tocesc ca urmare a drumului parcurs pentru vestirea lui Hristos în întreaga lume. Din acest motiv, Sfântul Spiridon a primit şi denumirea de „Sfântul Călător”.
Sfântul Spiridon a fost prins în timpul persecuţiei, schingiuit şi întemniţat. Sfintele moaşte au rămas în Cipru până în secolul VII, când, din cauza năvălirii arabe, au fost mutate la Constantinopol, într-o biserică de lângă Sfânta Sofia. După ce oraşul a fost cucerit de turci, moaştele Sfântului Spiridon au fost aduse în Kerkyra – Corfu, unde sunt păstrate şi astăzi.
Calendar ortodox 12 decembrie 2023. Sărbătoare de Sfântul Spiridon, în credinţa populară
Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Spiridon astăzi, pe 12 decembrie, însă oamenii din Corfu îl cinstesc în mod deosebit de încă patru ori pe an:
– pe 11 august, atunci când Sfântul Spiridon a oprit prin rugăciune invazia otomantă;
– în Sâmbăta lui Lazăr, zi în care sfântul i-a scăpat de foamete pe oamenii din Corfu;
– în Duminica Floriilor, pentru vindecarea celor bolnavi;
– în prima duminică din noiembrie, când îi vindecă pe suferinzii de boli grele.
În credinţa populară, se spune că Sfântul Spiridon îi apără pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni şi îi pedepseşte pe care care îl nesocotesc.
Se mai spune că, în această zi, săracii se îmbogăţesc, iar bolnavii se vindecă. Sfântul Spiridon poartă toate bolile şi e ţinut ca apărător de boli.
Tot azi, în biserici se face agheasmă, care e bună pentru boli.
Sfântul Ierarh Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, insula Cipru, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Numele sau se trage din cuvântul grecesc „σπυρις”, care înseamnă „coșuleț împletit”. Mai înainte de a fi hirotonit episcop, fiind căsătorit și având o fiica, Spiridon s-a indeletnicit cu pascutul oilor.
Rămânând văduv încă de tânăr, sfântul a continuat să-și crească fiica de unul singur. Mai târziu, fiica sfântului, Irina, va trece și ea la cele veșnice. Fiind plin de dragoste dumnezeiască, sfântul va îmbrățișa o viață ascetică, cheltuindu-și întreagă avere cu îngrijirea bolnavilor și găzduirea străinilor.
Pentru viață să curată, Spiridon a fost ales episcop al cetățîi Trimitunda, aflată aproape de orașul Pafos, în această calitate el participând și la Sinodul întâi Ecumenic (Niceea, 325). Ales episcop în cetatea Trimitunda, sfântul a trecut de la pascutul oilor cele necuvântătoare, la îngrijirea cu râvnă a celor cuvantatoare, nelasandu-le însă nici pe primele. Astfel, smeritul Spiridon a continuat să pască oile și după randuirea lui că episcop.
Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători
În jurul anului 295, în vremea persecuțiilor împăratului pagan Maximian, sfântul din Trimitunda este arestat și exilat pentru o vreme. În cadrul ședințelor Sinodului Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare împotriva ereziei lui Arie, în anul 325, sfântul din Trimitunda se va arată înaintea tuturor că un strașnic apărător al dreptei credințe și făcător de minuni.
Pentru a închide gură ereticilor lui Arie care luptau împotriva Sfintei Treimi, sfântul ia în mâna o cărămidă, face deasupra ei semnul Crucii și se roagă, zicând: „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.” Apoi, strangandu-o în mâna, cărămidă se descompune în cele trei părți din care fusese compusă: focul se înalta în sus, pământul îi rămâne în palmă, iar apă curge pe podea. Așa a arătat sfântul cum trei lucruri pot există simultan într-unul: precum într-o cărămidă se află simultan și foc și apă și pământ, tot așa, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt Trei și Unul în același timp.
Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la cele veșnice în anul 348, la vârstă de 78 de ani, fiind îngropat după cuviință în Biserica Sfințîi Apostoli, din cetatea Trimitunda. Pentru a le păzi de pericolul saracin, cipriotii au hotărât mutarea cinstitelor sale Moaște în capitală bizantină, Constantinopol. În anul 1453, cu puțîn mai înainte de cucerirea capitalei bizantine de către turci, Moaștele Sfântului Spiridon sunt duse în Serbia, iar mai apoi în insula Corfu, Grecia, unde se află și astăzi. În insula grecească, cinstitele Moaște au fost aduse de către părintele Georgios Kalohairetis.
Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul Spiridon pleacă periodic din raclă să, pentru a-i ajută pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și cu dragoste, pretutindeni în lume. Alergând prin lume să facă bine tuturor celor care au nevoie de ajutorul sau, sfântul cel milostiv își tocește periodic încălțămintea (papuci din mătase).
Pentru minunatele „plecări” din raclă ale Sfântului Spiridon, părințîi slujitori la catedrala din Corfu îi schimbă anual veșmintele și încălțămintea tocită. Înnoirea vestmintelor sfântului are loc în ziua de 12 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește cu mare bucurie. Cu binecuvântarea episcopului grec din Pafos, aceste daruri duhovnicești (hainele și încălțămintea) sunt dăruite parohiilor și mănăstirilor ortodoxe din întreagă lume.
Datorită minunilor săvârșite în întreagă lume, Sfântul Spiridon a fost numit „sfântul călător”. Potrivit unor evlavioși părinți ai locului, pentru perioade scurte de timp, cinstitele Moaște ale sfântului nu mai sunt prezente în raclă din catedrala, iar atunci când acestea revin, în chip minunat, ele sunt calde și prăfuite; la rândul lor, încălțările noi ale sfântului apar tocite, păstrând pe ele pământ și fire de iarbă.
În amintirea acestei minuni periodice, în Acatistul Sfântului Spiridon, în icosul al șaselea, ne rugăm acestuia, zicând: „Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor; Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecator; Bucură-te, al cărui trup astăzi savarseste minuni; Bucură-te, că incaltamintele tale slujesc drept dovadă.”
Tradiții de Sfântul Spiridon
În ziua Sfântului Spiridon, credincioșii care au ales să țină postul Crăciunului, au dezlegare la pește pe 12 decembrie. În plus, creștinii țin cont de anumite tradiții și obiceiuri în această zi.
În toate bisericile din ţară se fac slujbe, iar la final se împarte agheazma, care e bună pentru bolile primejdioase. De Sfântul Spiridon, cizmarii și olarii dau petreceri prin care îl cinstesc.
De asemenea, pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie.
Acatistul Sfântului Spiridon
„Apărătorului credinței dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare, toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Popoarele credincioșilor, cunoscând mulțimea minunilor tale, prin care ai rușinat pornirea ereticilor cea fără judecată asupra credinței noastre, cu umilință te laudă cu cântări ca acestea:
Bucură-te, ierarhul Mântuitorului Hristos; Bucură-te, scăparea celor ce năzuiesc către tine; Bucură-te, îndreptătorul credinței; Bucură-te, ajutătorul celor necăjiți; Bucură-te, că mintea păgânilor tu o întuneci; Bucură-te, că și tu ai lucrat strălucirea credinței; Bucură-te, că pe potrivnici vitejește i-ai gonit; Bucură-te, cel ce pururea nouă te-ai arătat purtător de biruință; Bucură-te, făclia care luminezi pe cei din întunericul păcatului; Bucură-te, cel ce cu blândețe primești la tine pe cei care au greșit; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918