Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Butea feciorilor”, un obicei de sute de ani, păstrat de către tinerii din Daia Română. Colinde acompaniate de taraf muzical, urmat de un „chef” la care invită fetele din sat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Butea feciorilor” este un obicei păstrat de sute de ani, în comuna Daia Română. Feciorii pleacă la colindat, îmbrăcați în costume populare și acompaniați de un taraf de muzică populară, la finalul căruia organizează o petrecere la care invită fetele din sat.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Cu o luna înainte de Crăciun, feciorii de un leat (de aceeaşi vârstă) din Daia Română se întâlnesc pentru a formă o ”bute”, aşa cum este denumit grupul de colindători. Ei arvunesc o casă din sat, numită gazdă, unde urmează să se întâlnească periodic şi să adune băutură şi mâncare.

Tradiţia seculară spune că fiecare fecior, component al buţii, urmează să aducă zece litri de vin, un kilogram de ţuica, un kilogram de carne, un metru de cârnat, pâine şi cozonac, la gazdă. În seara de Ajun, toţi feciorii îmbrăcaţi în costume populare şi având pe cap căciuli împodobite cu pene de păun multicolore, flori şi beteală se adună la gazdă şi pornesc apoi la colindat din casă în casă.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

Localnicii îi aşteaptă pe colindători câte un colac special pregătit, cu ţuica şi vin. După ce colindă tot satul, a două zi de Crăciun, butea feciorilor se deplasează la casele unde sunt fete. De data aceasta, cei nouă colindători, membrii ai buţii sunt însoţiţi de cinci băieţi mascaţi şi îmbrăcaţi în zdrenţe numiţi ”matahalii”. Aceştia fac tot felul de giumbuşlucuri pe drum şi încearcă să înveselească sătenii.

Când ajung la casa în care locuieşte fata, feciorii intră în curte şi cer voie părinţilor ca să lase tânăra la joc. Fiecare fecior din bute trebuie să invite pentru bal două fete, iar ‘primarul” (conducătorul buţii) şi cei doi „cârciumari” (ajutorii ”primarului”) trebuie să aducă minim trei fete.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

În timp ce feciorii merg prin sat după fete, bucătarul special angajat pentru acest eveniment găteşte la gazdă mâncăruri alese. Seara, începând cu oră 21.00, feciorii din bute chefuiesc cu fetele invitate, până dimineaţă. Feţele cinstesc băieţii cu bani şi o farfurie cu prăjituri, iar la Anul Nou, băieţii le întorc cadoul, oferindu-le pungi cu dulciuri.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ștefan. Urări de Sf. Șefan. Felicitări de Sfântul Ștefan care pot fi trimis prin SMS

Tinerii care merg cu butea au obligaţia de a rămâne la chef până dimineaţă. În cazul în care unul dintre tineri se sustrage acestei tradiţii, ceilalţi îl caută prin tot satul, iar după ce îl găsesc, îl leagă cu frânghii de o scară şi îl cară aşa legat pe uliţele satului, pentru a-i fi ”pedeapsa şi învăţătura de minte”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate Titularizare 2024: S-au afișat NOTELE înainte de contestații, pe edu.ro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate Titularizare 2024: S-au afișat NOTELE înainte de contestații, pe edu.ro Rezultatele probei scrise de la concursul de Titularizare în Învățământ 2024 au fost afișate marți, 23 iulie, potrivit calendarului oficial. Click pentru: Notele inițiale pe județul Alba, la Titularizare 2024 Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea