OPINIE: ,,Cel care suge speranța poporului român nu e virusul. Ci ”politicianul nostru”
,, Cel care suge speranța poporului român nu e virusul. Ci ”politicianul nostru”. Aș fi vrut ca alegerile astea să aducă primul parlament de profesioniști. Exclusiv oameni care au arătat și au demonstrat ceva.
Am sufletul ruginit de la lacrimile celor pe care îi aud că ”sistemul”, ăla în care intră pilele mai ceva ca limba-n fagurele de miere, nu-i ”poate prelua”. Mă doare și pentru cei care se opintesc să schimbe roțile de la atâtea pene, dar ajung să fie trași pe roată.
Iar o sa-mi zică unii, ce faci fratili meu, mesa
je d-astea dai tu la popor, demoralizatoare, destabilizatoare și în cur ne doare despre țara pe care, noi, deștepții, am exilat-o pe câțiva metri pătrați de apartament? Da! Acum, în prag de 1 Decembrie, de ziua ei și a mea, daca e de belit România și pe voi, care nu faceți aproape nimic bun pentru ea, mă bag și eu.
Am avut dialog cu cei pe care, în mod pervers, politicienii îi folosesc adesea. Exact pe modelul 1945, când cea mai măruntă greșeala te făcea paria, iar recunoștința îți asigura supraviețuirea.
Vorbesc cu oameni care, cât de cât, au ocolit selecția pe pile și au nimerit, azi, striviți între ”bolovani” politici aflați în lupta electorală și șmenari ajunși în fruntea unor spitale pentru limba data pe afișe, în campanii. Vă vine sau nu să credeți, în tranșeele acestei crize mai luptă și soldați antrenați. Ei încearcă să dea speranță celor în nevoie, un colac de salvare, primind, la schimb, un sincer Doamne ajută!
Primul val
Care la noi a fost altfel decât, ACOLO, în Vest. Aici, chiar puteam să facem tot ce trebuia, daca aveam mai multă luciditate, să ne organizăm. În schimb, fiecare lună, de la primul val încoace, a însemnat încă o za prinsă în lanțul slăbiciunilor, iar romanii s-au dus topless la mare și au tras hopeless, în piept, un surogat de acalmie. Asta ne-a adus la tsunami.
Ce e val, ca valu’ vine
Eu unul am încetat să mai sper. Sunt aproape sigur că, mai devreme sau mai târziu, sistemul va face implozie, lăsând în urmă doar praf și ruine, fiind imposibil de corectat în ciuda intervențiilor financiare divine dinspre UE. Vom continua să stăm la marginea prăpastiei, reactiv și fără a mai putea recupera lucruri care trebuiau anticipate.
Nu putea guvernul să propună soluții de genul – testare gratuită pentru toți cei care muncesc, dat fiind faptul ca în colectivitățile profesionale e rata de răspândire cea mai mare?! Putea! Și avea și cum deconta din fonduri europene!
Nu putea da guvernul, în afară de lecții cretine și vizite profetice în teritoriu, libertatea și mijlocele pentru ca DSP-urile să organizeze, cu adevărat, spitalele din județe, testările s.a.m.d.? Acum aveam acțiune, nu reacțiune!
În schimb, au fost sincope în care timp de două săptămâni angajați din DSP, care lucrau pentru bunăstarea de mijloc de zi a politicienilor, când se raportează numărul de cazuri, s-au dus acasă, sau în altă parte, cu contracte de munca întrerupte, chit că și alea erau temporare. Cinismul politic și nepăsarea au atacat la braț cu virusul, orice. Doar pentru că suntem proprietatea unor satrapi cu CV-uri cumpărate și lipsiți de viziune.
La Alba
Nu sunt locuri, momentan. Dar n-am văzut să scrie pe niciun fluturaș de campanie. Citesc doar că am făcut aia și aia. Păi nu văd la niciun doctor pe fb să scrie ca azi am salvat o viață, nici un dascăl nu se laudă că fata mea știe înmulțirea. Pentru ce v-aș aplauda? În timp ce eu îmi ciulesc urechile și belesc ochii pe fb ca să aud ce zice Pleșa de Mihail Sadoveanu, Spiridon bucătaru, Arion Vatmanu iar americanii înfulecă curcanul lui Biden, ministrul sănătății urlă: ”Da bice, birjar! La Alba Iulia să-i oblig pe ăia sa mai deschidă un spital covid, la Aiud!”.
Apare text în presă: a venit Nelu Tataru la Alba Iulia! De zici ca a ieșit Leana-n poarta prefecturii, goală. Da, pentru că la Blaj, Gheorghe Rotar a refuzat. Omul, în baza voturilor populare, avea dreptul. Autonomia locală e sfântă și parca și merită să te pui puțin cu județul, să le arăți că poți. Dar n-a fost asta, niciodată, soluția. Pentru că și la Blaj, ca și la Aiud, nu exista alta șansă decât să deschizi saloanele pentru betegii, măcar, din localitatea ta. Ar fi fost un plus daca acești primari ar fi zis într-o singură voce: deschidem, dar avem nevoie de următoarele.. Sau dați bani să le cumpărăm noi.
Ținea loc de o atitudine justă, față de o situație de neocolit. Oricum, sunt secții unde se vor muta linii de gardă dinspre spitalul județean, de la ATI, tocmai pentru ca ăsta din Alba Iulia, unde se presupun că vin de peste tot și pentru alte multe boli, să rămână, cât de cât, reduta mai greu de cucerit de virus.
La Alba poate că e mai bine. De ce? Doar pentru că unii, în loc ca doar să strângă din dinți, au ales să muște din probleme. Pentru că Sinea începe să devina un produs de management mai aplicat, real, care ignoră statisticile iluzorii și a învățat să încurajeze și să certe, în același timp. A făcut pe dracu-n patru, ca împreună cu alți directori de spitale, doctori, asistenți etc, să regleze lucrurile din mers.
Nu că ar fi existat o viziune, nu că n-ar fi meritat și Alba un spital modular, mai multe ventilatoare, etc. decontabile total din fonduri europene. Asta trebuie să faci. Să-ți astupi urechile la certurile dintre doctorii PSD-iști și PNL-iști, la aberații din ședințe, să înțelegi că dacă nu faci ceva să ajungi la liman tu vei fi primul sacrificat.
Am urmărit și evoluția cazurilor. Foarte limpede. În două săptămâni, controlat, incidența a scăzut la Aiud, proporțional cu numărul de teste. În schimb, de exemplu, la Sebeș, unde medicii de familie s-au prins că pentru 105 lei de pacient covid luat în monitorizare, merită să testezi. Ies la iveală și ăia făcuți peste noapte și-n grabă din ospătari, asistenți medicali.
Angajați pentru cât au săpat în curtea unora. Ăștia pot da lucrurile de gard cu atâta pasiune, de nimeni nu le mai pune-n ordine. Când întreabă, notează, pun întrebări și dau informații la centralizat.
Vampirul
Care suge speranța poporului român nu e virusul. Ci ”politicianul nostru” care ne-a anulat șansa la reabilitare. Aș fi vrut ca alegerile astea să aducă primul parlament de profesioniști. Exclusiv oameni care au arătat și au demonstrat ceva. Nu se poate! Va rămâne același cuib de cuci, față de care, daca aș avea cu 10 ani mai puțin, as spune clar: nevermore. Să nu-ți vină să plimbi tăvi, să-ți salvezi copilu de la a fi următoarea generație de sacrificiu, într-o țară de la capătul pământului, decât să aștepți să vină un guvern care să-ți dea viața, munca, șansa înapoi?”
– Mihai Coșer
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act