MDF50 Radiografie: Fabrica si orașul
MDF50 Radiografie: Fabrica si orașul
Oare cum ar fi arătat Sebeșul astăzi dacă tradiția prelucrării lemnului nu ar fi fost valorificată prin fabrica de MDF și PAL cu ajutorul investitorilor străini și a celor care au lucrat acolo ani la rândul? Prin acest exercițiu de imaginație, suntem recunoscători și mândri pentru dezvoltarea orașului și a comunității acestuia în jurul fabricii, în ultimii 50 de ani.
De-a lungul timpului, progresul fabricii a fost împiedicat de multe ori de gestionarea ineficientă a statului român, de sistemul economic al acelor timpuri și de problemele neprevăzute care apăreau constant. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea industriei de prelucrare a lemnului, orașul a cunoscut o ascensiune notabilă din punct de vedere social și economic.
Întreprinzătorii străini nu au ales întâmplător să investească în Combinatul de Prelucrare a Lemnului din Sebeș, ci datorită resurselor forestiere care au impulsionat păstrarea tradiției prelucrării lemnului timp de sute de ani și a nodurilor rutiere care facilitau transportul către România și țările învecinate. Acum 10 ani, analiza industriei prelucrătoare din județul Alba arată că structura cvasi-majoritară a industriei lemnului era de 42,3%, fiind majoritar concentrată în Municipiul Sebeș, după cum afirmă în cartea sa dl. Nicolae Afrapt. La baza acestei dezvoltări se află încă din anii ‘70 CPL-ul (Combinatul de Prelucrare a Lemnului), cumpărat și dezvoltat de grupul italian Frati și ulterior de grupul austriac Kronospan.
La începutul fabricii MDF Frati, exporturile se făceau preponderent către Italia, S-E Europei, Orientul Apropiat și Mijlociu, iar astăzi, plăcile produse în fabrica Kronospan din Sebeș ajung în întreaga lume. Investițiile de capital străin au resuscitat atât fabrica, cât și Sebeșul, oferind locuri de muncă și sentimentul de prosperitate pentru locuitorii orașului, contribuind la urbanizarea generală și păstrând vie tradiția prelucrării lemnului din zonă.
Cei care au lucrat în fabrică încă de pe vremea combinatului, care au ajutat la demontarea acestuia, ca ulterior să se implice în derularea investițiilor străine și să vadă cum ruinele se transformau într-un complex modern, care cuprinde în prezent fabricile de MDF, PAL și fabrica chimică, notează diferențele și recunosc însemnătatea socială și economică de care se bucură acum orașul. Construirea CPL-ului a reprezentat pentru mulți dintre aceștia o nouă șansă, bucurându-se de oportunitatea de a avea un loc de muncă sigur, un venit mai bun și chiar motivația de a se perfecționa prin studii superioare în domeniul prelucrării lemnului.
La acel moment, apariția noului CPL a adus cu sine construirea câtorva blocuri pentru angajații fabricii din zona Lenin și a unui întreg cartier în apropierea acestuia, cunoscut astăzi ca Mihail Kogălniceanu, unde locuiesc în continuare mii de familii. Fabricile de MDF și PAL au contribuit la urbanizarea întregului oraș, schimbând în bine viitorul zonei și al comunității sale.
De la venirea companiei Kronospan pe platformă, aceasta s-a implicat activ în educația generațiilor tinere prin burse de studiu și programe de formare profesională a elevilor, susținând totodată mișcările culturale și sportive din oraș. Respectul față de comunitate, față de angajați și locuitori, dar și față de mediu este motivația principala a demersurilor companiei.
Continuând exercițiul de radiografiere a trecutului și de punere în perspectivă a ceea ce ar putea deveni Sebesul în următoarele decenii, putem avea încredere că orașul își va găsi întotdeauna, așa cum a făcut-o mereu, resursele prin care să progreseze și să își dezvolte potențialul uman și natural.
Aceasta este povestea MDF50 – 50 de ani de la producția primei plăci de MDF la Sebeș. O linie continuă care leagă oamenii, istoria și viitorul platformei industriale din Sebeș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act