Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

O echipă de profesori din Cluj a realizat un ventilator mecanic 3D, ca SOLUȚIE la criza aparaturii necesare pentru pacienții cu Covid

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Salvarea la problema crizei ventilatoarelor necesare bolnavilor infectați cu coronavirus vine de la Cluj! O echipă de profesori din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgență prin tehnologia de printrare 3D.

Universitatea a anunțat, printr-un comunicat de presă, că prototipul nu a fost conceput drept un concurent al produselor medicale, ci ca o posibilă soluție la rezolvarea problemelor cauzate de coronavirus.

Decanul Facultății de Construcții de Mașini, Nicolae Bâlc, coordonatorul echipei, a subliniat că ideea a pornit de la nevoia de a susține sistemul medical în cazul pandemiei de coronavirus, moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive din spitalele din România.

Acesta a menționat că rectorul UTCN-ului le-a recomandat să trimită la Ministerul Educației și Cercetării propunerea acestui proiect de ventilator. Potrivit decanului, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale i-au sunat și i-au încurajat să demareze acest proiect.

Ventilatorul mecanic de urgențǎ (V_Ro_Covid) se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț și are acționarea mecanicǎ a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat.

„Aparatul a fost testat și, în prezent, se pot controla și regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație, cum sunt frecvența respirațiilor, volumul de aer pompat în plǎmâni dar și raportul dintre timpii de inspirație/ expirație”, a precizat Nicolae Bâlc.

Decanul Facultății de Construcții de Mașini a mai spus că prototipul are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Ventilatorul are, de asemenea, programatǎ și o alarmǎ audio.

Nicolae Bâlc a declarat că echipa sa a lucrat 3 săptămâni la proiectul prototipului, acesta estimând un cost de 1.500 de euro al ventilatorului în fabricația de serie.

Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipărire 3D în laboratoarele UTCN, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț.

Profesorii spun că este necesarǎ o evaluare a acestui ventilator și derularea rapidǎ a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunǎtǎți prototipul. Ei arată că se pot adǎuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expirație, umidificator al aerului etc. Însă, toate acestea se vor putea adăuga numai la solicitarea și în colaborare cu medicii ATI.

Dezvoltǎrile ulterioare și fabricația de serie dupǎ omologarea ventilatorului se vor putea realiza fie în cadrul UTCN, fie pot fi transferate cǎtre o firmǎ industrialǎ, reprezentanții universității asigurând coordonarea de pregǎtire a fabricației de serie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

13 octombrie 2024 | Festivalul „Armonii și gusturi la Pianu”: Producători locali, bunătăți tradiționale și muzică de calitate

Bera Larisa

Publicat

în

13 octombrie 2024 | Festivalul „Armonii și gusturi la Pianu”: Producători locali, bunătăți tradiționale și muzică de calitate Duminică, 13 octombrie 2024, începând cu ora 13.00, comuna Pianu va fi gazda celei de-a III-a ediții a Festivalului Armonii și Gusturi, organizat cu prilejul sărbătoririi zilei naționale a produselor agroalimentare românești. Evenimentul se va organiza la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea