Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizația de șomaj: Ce modificări au intrat recent în vigoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a introdus o serie de modificări menite să simplifice soluționarea cererilor pentru indemnizația de șomaj, prin Ordinul nr. 286/2020, publicat deja în Monitorul Oficial.

Dacă o persoană aflată în căutarea unui loc de muncă nu poate fi repartizată corespunzător pregătirii profesionale și nivelului studiilor, dar îndeplinește condițiile pentru a primi indemnizație de șomaj, va depune o cerere pentru acordarea acestui ajutor.

Noutatea constă în faptul că respectiva cerere va include o simplă declarație pe propria răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații și în care persoana în cauză trebuie să precizeze că nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau, dimpotrivă, că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă. Această declarație va înlocui adeverința medicală solicitată anterior.

În ceea ce privește alte acte cerute la dosar, acestea sunt: actul de identitate, în original (la agenţie urmând să rămână doar copia acestuia); actele de studii și de calificare, în original și în copie; acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare.

Citește și Cine poate beneficia de o locuință ANL. Acte necesare

Pentru situații specifice, cererea va fi însoțită și de documente necesare, cum ar fi cazul persoanelor provenite din muncă, al pensionarilor de invaliditate care și-au redobândit capacitatea de muncă sau al absolvenților de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii Românii care locuiesc în apartamente și utilizează aparatură casnică pe bază de gaze sunt obligați să instaleze detectoare de gaz, conform reglementărilor actuale. În caz contrar, cei care încalcă legea riscă amenzi uriașe, precum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea