Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Protecţia Mediului Alba anunță actualizarea autorizației de mediu companiei Kronochem pentru instalația de formaldehidă

Darius BUZGURE

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024
Protecţia Mediului Alba anunță actualizarea autorizației de mediu companiei Kronochem pentru instalația de formaldehidă

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a decis actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronochem, ce aparţine companiei Kronospan Sebeş, pentru instalaţia de formaldehidă, un produs gazos, care produce anual 60.000 de tone.

„Agentia pentru Protectia Mediului Alba anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de actualizare a autorizatiei integrate de mediu nr. AB 9/22.11.2017 pentru “Instalatia de producere a formaldehidei, capacitate 60000 to/an, exprimat 100% ”, amplasata in localitatea Sebes str. Mihail Kogalniceanu nr. 59, jud. Alba, titular S. C. KRONOCHEM SEBES S.R.L.” se arată într-un anunţ postat pe site-ul APM Alba.

Potrivit sursei citate, decizia de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se bazează, pe respectarea prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, respectiv luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, luarea măsurilor care să asigure că nicio poluare semnificativă nu va fi cauzată, evitarea producerii de deşeuri, utilizarea eficientă a energiei, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor şi luarea măsurilor necesare, în cazul încetării definitive a activităţii, pentru evitarea oricărui risc de poluare şi pentru readucerea amplasamentului la o stare satisfăcătoare.

Activitatea societății KRONOCHEM SEBES.SR.L. are ca scop producerea în România și comercializarea pe piața internă și internațională a soluției de formaldehidă 50% (formalină) sau soluției de rățina ureo-formaldehidică pre-condensată 85%, utilizate în producția de plăci pe baza de masă lemnoasă.

Potrivit raportului de amplasament, instalația de formaldehidă este amplasată pe o platformă betonată și special amenajată în acest sens, cu o bordură din beton armat pe trei laturi ale instalației și o cuvă de retenție interioara, ocupând o suprafață de 1.200 mp. Ca atare, chiar dacă se produc accidental scurgeri de substanțe periculoase, soluțiile scurse se colecteaza și apoi se recirculă în proces, deci nu se poate produce nici o poluare a solului, subsolului sau apelor subterane.

În ceea ce privește monitorizarea și raportarea emisiilor în aer, în document se arată că:

„Conform Autorizatiei Integrate de Mediu nr. AB 9/2017, valorile limita de emisie pentru poluantii specifici activitatii desfasurate sunt stabilite tinand cont de cele mai bune tehnici aplicabile in domeniu, precum si de nivelul calitatii aerului inconjurator la nivel local”.

În cadrul secţiei chimice, Kronospan produce formaldehidă, un produs gazos obţinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, pe care o întrebuinţează la fabricarea răşinilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, formaldehida produsă aici nu se exportă, ci este întrebuinţată doar pentru producerea propriilor produse.

Amplasamentul S.C. KRONOCHEM SEBES S.R.L. are in imediata apropiere urmatoarele vecinatati, toate apartinand S.C. KRONOSPAN SEBES S.A.:

-la nord: platforma betonata aferenta caiiferate uzinale;
-la vest: linia CF uzinala la circa 9 m;
-la est: hala instalatiei de rasini pulberela circa 85m;
-la sud-est: instalatia existenta de formaldehida la circa 125m;
-la sud: centrala termica la circa 11m. Pe aceasta directie la circa 60 m sunt amplasate rezervoarele de formaldehida si la 110 m rezervoarele de metanol.

Distantele intre Instalatia de producere formaldehida 60.000 to/an exprimat 100% si principalele activitati apartinand S.C. KRONOSPAN SEBES S.A. in care sunt implicate substante periculoase sunt:

-Instalatia de producere a formaldehidei de capacitate 40.000 to/an -125 m Depozitul de metanol-110 m;
-Depozitul de formaldehida –60 m;
-Instalatia de rasini lichide -35 m;
-Depozitul de motorina –250 m.

Locuintele cele mai apropiate fata de Instalatia de producere a formaldehidei de capacitate 60.000 to/an sunt situate la o distanta de 144 m, 170 m si 250 m si blocuri de locuinte la 288 m.

Zona de locuinte compacta a orasului Sebes este situata in partea de sud-est a amplasamentului KRONOSPAN SEBES S.A., incepand cu cartierul Mihail Kogalniceanu cu primele blocuri la 70 m de limitaamplasamentului KRONOSPAN si 160 m de rezervoarele de metanol si 217 m de cele de formaldehida apartinand tot KRONOSPAN.

Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Schimbul de gardă din Cetatea Alba Carolina, amânat pentru a doua oară

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Schimbul de gardă din Cetatea Alba Carolina, amânat pentru a doua oară Schimbul de gardă din Cetatea Alba Carolina amânat sâmbătă, 28 septembrie, pentru duminică, 29 septembrie, pe traseul acestuia desfășurându-se competiția sportivă Alba Iulia City Race 2024, a fost reamânat din cauza vremii nefavorabile. Citește și: Schimbul de gardă din Cetatea Alba Carolina amânat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea