27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase
27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase
27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.
Prăjitura cu ciocolată este cel mai apreciat desert la nivel mondial și oferă o varietate foarte mare în ceea ce privește rețetele și amestecul ingredientelor.
Ciocolata – ingredientul cu gust bogat
Ciocolata, ingredientul care se obține din cacao, zahăr, uneori lapte și arome speciale, a apărut în America Centrală acum aproximativ 4.000 de ani. Fructele arborelui de cacao erau prăjite și pisate, iar praful obținut era folosit inițial la prepararea unor băuturi utilizate de indigeni la ritualuri religioase.
Adusă în Europa, spaniolii își preparau băutura de ciocolată la fel ca nativii americani, dar au adăugat un singur ingredient, zahărul, care avea să transforme pudra amăruie de cacao în cel mai iubit aliment dulce. În momentul actual, Africa de Vest este principalul producător de cacao din lume, datorită climei care permite creșterea unei varietăți de arbori de cacao.
Gustul deosebit, gama largă de sortimente (cu lapte, fără zahăr, cu alune, cu umpluturi de fructe sau alcool) și caracteristicile nutritive ale ciocolatei o fac un desert apreciat de întreaga familie.
Idei de rețete pentru prăjituri delicioase cu ciocolată
Toți iubitorii acestui desert sărbătoresc ziua mondială a prăjiturii de ciocolată pe 27 ianuarie prin rețete gustoase, numai bune de încercat, indiferent de motiv. Își propunem trei rețete cu care să încânți papilele gustative ale oricui îți trece pragul casei.
Prăjitură deșteaptă cu ciocolată
- Este o prăjitură cu un grad redus de dificultate, cu un aspect final mătăsos și gust inconfundabil.Ingrediente necesare:
- 4 ouă mari,cu albușurile separate de gălbenușuri
- 120 de grame de unt
- 600 de mililitri de lapte
- 110 grame de zahar pudră
- 100 de grame de zahăr
- 50 de grame de cacao pudră
- 110 grame de făină
- 1 praf de sare
- o jumătate de linguriță de oțet
- 1 lingură de extract de vanilie
- 30 de mililitri de cafea tare
Citește și: 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Mod de preparare:
Setează cuptorul la 180 de grade Celsius.
Topește încet untul și încălzește laptele treptat.
Amestecă făina cu praful de cacao până obții o compoziție omogenă.
Unge bine cu unt solid o tavă de aproximativ 20×28 centimetri.
Amestecă gălbenușurile împreună cu zahărul pudră.
Adaugă făina amestecată cu cacao, esența de vanilie, cafeaua și untul topit.
Adaugă laptele și amestecă.
Separat, bate albușurile spumă tare cu sarea și adaugă oțetul și zahărul (până ajung la consistența unei bezele lucioase).
Amestecă albușurile spumă cu compoziția de lapte, cacao și gălbenușuri.
Toarnă compoziția în forma unsă bine cu unt. Coace-o în cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute.
Lasă prăjitura să se răcească înainte de a o scoate din formă, după care o poți tăia în porții după plac.
Adaugă zmeură sau zahăr pudră.
Prăjitură pufoasă cu ciocolată albă
Este un tip de prăjitură ușoară, pe care o consumi cu plăcere și care se face foarte repede.
Ingrediente necesare:
Pentru blat:
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri de ulei
- 5 linguri de făină
- 5 linguri de nucă măcinată
- un vârfde linguriță de praf de copt
- esență de vanilie
- 2 picături de esență de migdale
Pentru cremă:
- 3 linguride amidon
- 3 linguri de zahăr pudră
- 500 de mililitri de lapte
- 200 de grame de ciocolată albă
- o linguriță de zeamă de lămâie
Mod de preparare blat pufos:
Bate albușurile cu un praf de sare până se fac spumă.
Adaugă zaharul și mixează până obții o spumă densă și lucioasă.
Freacă gălbenușurile cu ulei, esență de vanilie și de migdale, apoi toarnă-le peste albușuri și amestecă ușor.
La sfârșit, încorporează făina amestecată cu praful de copt și nuca măcinată amestecând ușor.
Toarnă compoziția în tava (20×30 de centimetri) tapetată cu hârtie de copt și setează cuptorul la o temperatură medie de 160 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute.
Scoate blatul din tavă și lasă-l la răcit cu tot cu hârtia de copt.
Mod de preparare cremă de ciocolată albă:
Într-o oală de inox pune amidonul și zahărul, apoi toarnă laptele câte puțin, amestecând bine cu un tel, să nu se formeze cocoloașe.
Fără să dea în clocot, fierbe compoziția la foc mic, până se îngroașă. Pune-o deoparte și încorporează ciocolata ruptă în bucățele.
Las-o să ajungă la temperatura camerei, apoi acoperă bine crema cu folie alimentară și pune-o în frigider, să se răcească foarte bine.
În crema răcită, pune zeamă de lămâie, după gust.
Pregătirea prăjiturii:
Taie blatul răcit în 3 părți.
Pune deoparte 2-3 linguri de cremă (o vei folosi la finisarea prăjiturii).
Împarte restul cremei în două și unge uniform blaturile.
La final, învelește prăjitura în folie alimentară și păstreaz-o în frigider până în momentul servirii.
Prăjitură de ciocolată fără făină
Cu o consistență cremoasă și un gust intens, această prăjitură o să devină în scurt timp preferata ta, mai ales dacă adaugi alături o cupă de înghețată de fistic și vanilie. Pentru un rezultat delicios, folosește o ciocolată amăruie de cea mai bună calitate.
Ingrediente necesare:
- 300 de grame de ciocolată amăruie cu conținut ridicat de cacao
- 175 de grame de zahăr
- 185 de grame de unt (82% grăsime)
- 5 ouă medii
- 70 de grame de cacao
- o păstaie de vanilie
Mod de preparare:
Taie ciocolata și untul în bucățele și pune-le într-o oală de inox, la foc mic, pentru a se omogeniza.
Amestecă până compoziția capătă o consistență cremoasă, oprește focul, apoi las-o să se răcească.
Pune ouăle într-un vas, adaugă sarea, semințele din păstaia de vanilie și zahărul, apoi mixează până când compoziția își triplează volumul.
Adaugă mixul de ciocolată și unt și amestecă bine, de jos în sus, până la omogenizare.
Adaugă praful de cacao în vas și amestecă.
Toarnă compoziția în forma tapetată cu unt și hârtie de copt și coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute.
După ce s-a copt, lasă prăjitura de ciocolată în formă timp de 5 minute, apoi răstoarn-o pe un platou și las-o să se răcească.
Pudrează prăjitura cu cacao sau zahăr pudră și servește-o cu înghețată sau cu frișcă.
Sfaturi pentru cele mai bune prăjituri cu ciocolată
Orice gospodină are propriile trucuri în bucătărie, dar, pentru a obține cele mai gustoase prăjituri de ciocolată, poți folosi sfaturile de mai jos cu încredere:
Folosește ingrediente care sunt la temperatura camerei, în special ouăle. Acestea conferă blatului o textură pufoasă și ajută prăjitura să crească mai frumos.
Dacă vrei să folosești un truc pentru a aduce rapid ouăle de la frigider la temperatura camerei, poți să le lași în apă fierbinte pentru un minut, apoi să le pui în apă caldă pentru 5 minute.
Folosește lapte bătut – acest ingredient o să facă prăjitura mai zemoasă.
Pune hârtie de copt pe tava în care coci aluatul, pentru ca acesta să nu se lipească, apoi unge-o cu unt sau ulei.
Dacă ai pregătit o prăjitură de ciocolată și dorești să o congelezi, ai grijă ca în momentul introducerii în congelator aceasta să fie complet răcită. De asemenea, acoper-o bine cu o folie de plastic sau folosește o pungă alimentară care se închide ermetic. O poți păstra la congelator până la o lună.
Fie că este o prăjitură dulce, cu straturi dense și interior cremos, sau una ușoară, cu o consistență pe care o poți consuma oricând, prăjitura de ciocolată îți oferă un binemeritat moment de răsfăț, pe care îl poți împărți cu cei dragi.
Sursa: blog.doraly.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii