Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Alba Iulia de altă dată. Cum arăta municipiul în plină epocă comunistă

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO: Alba Iulia de altă dată. Cum arăta municipiul în plină epocă comunistă

Astăzi facem o scurtă călătorie în timp, preț de câteva clipe, pentru a vedea cum arăta orașul nostru în urmă cu zeci de ani. La începutul anilor ’50, Alba Iulia a fost un oraș marginalizat de către comuniști, din cauza trecutului său politic, religios și cultural, dar a reușit în cele din urmă, după reorganizarea teritorială să se dezvolte încetul cu încetul.

După ce au reușit să pună mâna pe putere, la doar câteva luni distanţă controlul statului s-a extins şi asupra cinematografelor şi caselor de sănătate, pentru ca până în 1950 toate unităţile economice şi social-culturale să fie etatizate, în aceeaşi situaţie ajungând şi cea mai mare parte a locuinţelor.

Împărţirea tradiţională a teritoriului României în judeţe a fost anulată de legea din 6 septembrie 1950, Alba Iulia devenind doar un oraş de subordonare raională, ce aparţinea regiunii Hunedoara, cu capitala la Deva.

Această dependenţă a durat aproape 18 ani, până în februarie 1968, atunci când s-au reînfiinţat judeţele, iar Alba Iulia a redevenit capitala judeţului Alba.

După ce a redevenit „capitală” de județ, ieșind din acel „exil” hunedorean, a început și un vast proces de industrializare, astfel că, Alba Iulia, care până la mijlocul secolului XX nu avusese unităţi economice care să aparţină industriei grele, a cunoscut o puternică industrializare, mai ales la sfârşitul deceniului 7.

Aceste fotografii excepționale ne prezintă imortalizarea orașului Alba Iulia în anii ’70-’80, putându-se observa clădirile- simbol albaiuliene, care, din păcate, astăzi nu mai există.

Sursa foto: Horia Lupan, preluate de pe contul de facebook a lui Mircea Trifu

[nggallery id=7656]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la Geoagiu, comuna Râmeț: Un autoturism implicat. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Geoagiu, comuna Râmeț: Un autoturism implicat. Intervin pompierii cu trei autospeciale Un accident rutier a avut loc marți noaptea la Geoagiu, în comuna Râmeț. Intervin pompierii cu trei autospeciale. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A1 Sebeș-Deva: Trei persoane rănite și un autoturism făcut praf Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea