Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Alba Iulia de altă dată. Cum arăta municipiul în plină epocă comunistă

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO: Alba Iulia de altă dată. Cum arăta municipiul în plină epocă comunistă

Astăzi facem o scurtă călătorie în timp, preț de câteva clipe, pentru a vedea cum arăta orașul nostru în urmă cu zeci de ani. La începutul anilor ’50, Alba Iulia a fost un oraș marginalizat de către comuniști, din cauza trecutului său politic, religios și cultural, dar a reușit în cele din urmă, după reorganizarea teritorială să se dezvolte încetul cu încetul.

După ce au reușit să pună mâna pe putere, la doar câteva luni distanţă controlul statului s-a extins şi asupra cinematografelor şi caselor de sănătate, pentru ca până în 1950 toate unităţile economice şi social-culturale să fie etatizate, în aceeaşi situaţie ajungând şi cea mai mare parte a locuinţelor.

Împărţirea tradiţională a teritoriului României în judeţe a fost anulată de legea din 6 septembrie 1950, Alba Iulia devenind doar un oraş de subordonare raională, ce aparţinea regiunii Hunedoara, cu capitala la Deva.

Această dependenţă a durat aproape 18 ani, până în februarie 1968, atunci când s-au reînfiinţat judeţele, iar Alba Iulia a redevenit capitala judeţului Alba.

După ce a redevenit „capitală” de județ, ieșind din acel „exil” hunedorean, a început și un vast proces de industrializare, astfel că, Alba Iulia, care până la mijlocul secolului XX nu avusese unităţi economice care să aparţină industriei grele, a cunoscut o puternică industrializare, mai ales la sfârşitul deceniului 7.

Aceste fotografii excepționale ne prezintă imortalizarea orașului Alba Iulia în anii ’70-’80, putându-se observa clădirile- simbol albaiuliene, care, din păcate, astăzi nu mai există.

Sursa foto: Horia Lupan, preluate de pe contul de facebook a lui Mircea Trifu

[nggallery id=7656]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Două eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Limba și literatura română

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Limba și literatura română Două eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Limba și literatura română după ce au obținut Premiul I la faza județeană a concursului. Alte două […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea