Cristian Albu: Viitorul mineritului se hotărăşte la Roşia Montană
Membrii Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană au urmărit cu interes emisiunea „Judecă tu” difuzată joi, 23 februarie, pe canalul public de televiziune TVR 1. Roşia Montană este un subiect care nu are voie să fie tratat cu uşurinţă, pentru că de felul în care e prezentat depind viitorul şi bunăstarea generaţiilor viitoare de moţi. La finalul emisiunii, în loc să fim lămuriţi despre viitorul nostru, am rămas cu un gust amar şi cu multe întrebări. Cum se poate ca postul public de televiziune, după 15 ani de analiză a proiectului, să prezinte lucrurile atât de deformat, ca şi când acest subiect a apărut ieri în conştiinţa naţională? Cum se poate ca după atâţia ani, o emisiune TVR să prezinte lucrurile ca şi când localnicii nu şi-ar dori proiectul minier? Roşienii ştiu că mineritul este unica şansă pentru zonă. Oamenii din Roşia Montană îşi doresc acest proiect minier! În emisiune, punctul de vedere al localnicilor a fost aproape inexistent, la fel şi imaginile prezentate. „Toate punctele de vedere”, aşa cum s-a afirmat că vor fi prezentate, nu au inclus cu adevărat poziţia comunităţii din Roşia Montană: proiectul minier Roşia Montană trebuie demarat cât mai urgent. Aceasta este adevărata voce a comunităţii din Roşia Montană şi nu cea prezentată tendenţios în emisiune! Dacă doriţi să fiţi cu adevărat echilibraţi în ceea ce prezentaţi, veniţi la Roşia Montană. Comunitatea de aici are dreptul să îşi exprime punctul de vedere. Cei câţiva care nu sunt de acord cu dezvoltarea minieră vorbesc împotriva intereselor întregii comunităţi.
Cu îngrijorare observăm că situaţia devine, după cum spunea şi titlul emisiunii, un adevărat război. Un război în care noi, localnicii, suntem consideraţi simpli pioni de sacrificiu de către „salvatorii” ecologişti. Opozanţilor vrem să le spunem următorul lucru: nu aveţi moralitatea să vorbiţi în numele cetăţenilor din Roşia Montană şi să spuneţi că acest proiect nu este bun. De ani de zile nu se vede nicio realizare palpabilă făcută de voi pentru comunitate. Încercaţi să apăreţi peste tot în mass-media pentru a discredita un proiect viabil care doreşte să dezvolte şi să continue aici mineritul responsabil. Un minerit care ţine cont de legile româneşti şi internaţionale, care ar face din această zonă una de invidiat în ţară şi poate chiar în lume.
Nu aveţi soluţii viabile pentru zonă şi atunci faceţi tot posibilul ca vocea oamenilor de aici să nu fie auzită. Şi noi, cei care dorim să muncim într-un proiect minier sigur, modern şi durabil, suntem tot români şi avem la fel de mult, dacă nu chiar mai mult discernământ decât ei să ştim ce e mai bine pentru noi şi pentru copiii noştri. Dorim ca pe viitor să nu fim excluşi din dezbaterile care vorbesc despre Roşia Montană. Considerăm că avem acest drept. Este vorba de viaţa noastră şi de viitorul copiilor noştri. Pe cei care analizează proiectul minier în Comisia de Analiză Tehnică, dar şi pe ceilalţi factori de decizie, îi rugăm să nu se lase influenţaţi de atacurile agresive ale persoanelor puţine la număr care se opun relansării mineritului în Apuseni şi în România. Dorinţa noastră este să se autorizeze proiectul minier, venind în sprijinul miilor de localnici din Munţii Apuseni, care se confruntă cu şomaj şi sărăcie.
Noroc bun!
C
Cristian ALBU, preşedinte Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roşia Montană
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 4 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi