Prosperitatea economică a cugirenilor – pe ţeava unui pistol mitralieră de tip NATO
Din 2012, Fabrica de Arme SA şi Cugir SA ar putea produce un nou pistol mitralieră (pentru infanterie) conform cerinţelor NATO, armă care va intra în dotarea Armatei Române (şi posibil, şi pe piaţa externă), a anunţat la la Alba lulia senatorul liberal Teodor Meleşcanu, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat. Meleşcanu a vizitat miercuri cele două fabrici din Cugir împreună cu ceilalţi-membri ai Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
lUn nou pistol mitralieră de tip NATO, făcut de uzinele din Cugir
În cadrul conferinţei de presă desfăşurată la Alba lulia, Teodor Meleşcanu a spus că „este foarte important să folosim potenţialul şi experienţa de la Cugir, unde există o linie foarte modernă de producere a muniţiei de tip NATO. Susţinem proiectul unui pistol mitralieră românesc, care ar închide foarte bine, împreună cu producţia de muniţie, ciclul necesităţilor Armatei Române. Ne gândim şi la un centru de proiectare, de verificare şi de certificare a calităţii pentru tot ceea ce reprezintă armament” aceasta însemnând şi reînvierea poligoanelor de încercare a armamentului de la Cugir.
Imediat după începerea sesiunii Parlamentului, în februarie, o delegaţie a celor două societăţi din Cugir se va deplasa la Bucureşti unde urmează să prezinte Senatului un plan de afaceri cu care să convingă că produsul este unul competitiv, pe care Armata să-l considere necesar. Parlamentarul s-a arătat încrezător în reuşita unei iniţiative legislative vizând ştergerea datoriilor istorice ale celor două societăţi, în valoare de zeci de milioane de euro. Aceste datorii istorice se vor şterge dacă cele două fabrici „fac dovada faptului că pot să se întreţină pe viitor, pot să realizeze beneficii, profituri din activitatea pe care o desfăşoară pe bază de contracte ferme. De asemenea, o soluţie ar fi renunţarea la unele dintre activele pe care le au şi care necesită bani pentru întreţinere. Pot fi transferate către zona industrială pentru atragerea de investitori sau cedate primăriei în scopuri sociale”, a spus Meleşcanu.
lRelansarea fabricilor de armament = relansarea economică a Cugirului
Senatorul liberal Meleşcanu a mărturisit că a fost discutată şi problema desecretizării unor produse secretizate astfel încât unele dintre lucrări să poată fi subcontractate spre execuţie firmelor mici de profil din oraş, dându-le şi acestora o şansă de relansare economică. De asemenea, a purtat discuţii intense cu reprezentanţii sindicatului şi s-a conturat ideea unui nou amendament legislativ prin care angajaţii din fabricile ce produc armament şi muniţie să fie încadraţi direct în grupa I de muncă, pentru că este evident faptul că muncitorii îşi desfăşoară permanent activitatea în condiţii grele şi periculoase de muncă. Meleşcanu a ţinut să sublinieze că judeţul Alba are una dintre cele mai mari cote ale şomajuluui din Transilvania iar în acest context orice sprijin pentru crearea de noi locuri de muncă este extrem de important, cu referire bineînţeles la noua linie de producţie NATO de la Cugir.
lConcret, de când vor avea cugirenii de lucru?
De la începutul anului 2012, dacă lucrurile vor merge conform planurilor frumoase făcute zilele trecute la Cugir. Partea proastă este că pentru anul 2011 Armata Română a căpătat doar 0,8% din PIB. Adică, pe real, doar 0,6-0,8 %, a explicat Meleşcanu, pentrucă diferenţa până la 0,8 % o constituie bugetul propus pentru a fi realizat din „închirieri pentru nunţi şi botezuri a restaurantelor şi cantinelor aparţinând MApN”. Partea optimistă se va concretiza abia prin septembrie anul acesta când la Cugir îi vor fi testate performanţele noului pistol mitralieră, în faţa experţilor MApN, binenţeles. Iar dacă MApN-ul şi parlamentarii din Comisia de Apărare vor fi convinşi cu ….mitraliera, va fi iniţiat un proiect prin care în bugetul pe 2012 va fi cuprinsă şi comanda fermă pentru achiziţionarea acestui tip de armament de infanterie. Acesta va fi probabil detonatorul necesar unei explozii economice mult aşteptate la Cugir.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!”
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!” Drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din județul Alba, este înzăpezit și plin de gheață. Un pericol pentru participanții la traficul rutier, se arată într-un avertisment public lansat pe „Comuna Ponor, județul Alba”. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii