Rămâi conectat

Societate

Mărţişoarele anunţă venirea primăverii la Alba Iulia!

Alexandra Mates

Publicat

în

Primăvară…..Numai prin simplul cuvânt”primăvară” avem senzaţia de mai bine, mai frumos,mai călduros. Deşi primăvara se lasă mereu aşteptată, mai ales în acest an, noi ne încăpăţânăm să credem totuşi că venirea primăverii este odată cu ziua de 1 Martie, când apar primele flori şi tradiţionalele mărţişoare. Potrivit tradiţiei româneşti, 1 Martie reprezintă sărbătoarea primăverii, a prospeţimii, a bucuriei şi a victoriei binelui împotriva răului.
Azi, cum au prins o rază de soare, deşi mai sunt câteva zile până la 1 Martie, zeci de  comercianţi de mărţişoare au ieşit şi şi-au expus deja marfa pe principalele bulevarde din Alba Iulia( mai exact pe B-dul Transilvaniei şi în centru, în zona magazinului Unirea). Pe lângă mărţişoare tradiţionale, aducătoare de noroc, cu potcoave, coşari sau flori artizanale, pe tarabe se mai strecoară şi alte produse, cum ar fi parfumuri, bijuterii de argint, podoabe, jucării de pluş, ornamente şi decoraţiuni interioare. Am stat de vorbă cu câţiva dintre ei şi majoritatea mi-au declarat că îşi confecţionează singuri mărţişoarele, având deja în acest sens o experienţă îndelungată. Desigur, de pe tarabe nu lipseşte frumosul şnur de mărţişor, alcătuit din două fire de lână, răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru care reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Mai demult, şnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negretele şi dă-mi albetele”. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, pornind de la 1 leu până la 50 de lei. Azi,din câte am observat, a fost mai mult o testare a pieţei atât din partea comercianţilor cât şi a cumpărătorilor. Primii au încercat să-şi fixeze preţuri bune, ceilalţi  au testat atât marfa cât şi preţurile. Mulţi dintre cei ce s-au perindat pe la tarabe  au admirat doar frumoasele mărţişoare, însă au fost destui care au dorit să-şi cumpere de pe acum mărţişoare pentru cei dragi.
Alexandra MATEŞ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Muntele Găina sau ”Muntele Dragostei” din Alba, unde are loc anual Târgul de fete, încărcat de legende și tradiție

Unirea Ziarul

Publicat

în

Muntele Găina sau ”Muntele Dragostei” din Alba • Târgul de fete de la Găina • Legenda şi istoria Târgului de Fete de pe Muntele Găina ”Ține moț de hastă straiță/Să mă hâț (joc) cu hastă moață/Până mă hâțai cu moața/Se duse moțul cu straița!”… Una dintre cele mai importante şi mai inedite sărbători  ale moților […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea