Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Editorial

Iarnă, dezbinare şi… FMI

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Deşi iarna şi gerul au pus din nou stăpânire peste ţară, politica şi ura românilor fierb la cotă maximă. Duminică seara, după o şedinţă ţinută la Palatul Cotroceni, la care au luat parte premierul Emil Boc şi miniştrii de resort, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia ÎCCJ privind recalcularea pensiilor trebuie respectată şi ca atare se suspendă procesul de recalculare a pensiilor militarilor în baza Hotărârii 735 din 21 iulie 2010. Tot preşedintele a spus însă că hotărârea suspendată de instanţa supremă nu se referă la recalcularea pensiilor militare, la acest lucru referindu-se Legea 119/2010. Iar Legea 119 este în plină aplicare, lege prin care se recalculează pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor. Ca atare, Guvernul va emite în scurt timp o ordonanţă de urgenţă de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare până la 31 decembrie 2011, care să ţină cont de elementele invalidate de ÎCCJ şi de celelalte instanţe judecătoreşti referitoare la Hotărârea 735. În acelaşi timp, pensionarii cărora nu li s-au recalculat pensiile până în prezent, din februarie îşi vor primi pensia la nivelul celei din decembrie 2010, precum şi diferenţa corespunzătoare sumei primite în ianuarie. Preşedintele a dat asigurări că, prin noua lege, militarii cu cariera întreagă vor avea de câştigat, arătând că din cele 28.181 pensii recalculate până în prezent, 20.740 au crescut, 8.421 au scăzut, iar 16 au rămas la acelaşi nivel.
Ei bine, cu toate că duminică seara a încercat să-i împace în oarecare măsură pe pensionarii militari, ieri dimineaţă, la Iaşi, cu ocazia ceremoniilor dedicate Zilei Unirii, preşedintele a avut parte de huiduieli insistente şi i s-a strigat „Ruşine!” în timpul primirii onorului militar şi intonării imnului. Deşi, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, i-a cerut mulţimii, încă de la începerea manifestărilor, să respecte această „sărbătoare sfântă a naţiunii”, multe voci din mulţime s-au manifestat zgomotos la adresa preşedintelui, huiduindu-l aproape tot timpul. De cealaltă parte, preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad (PDL) l-a acuzat pe primarul Gheorghe Nichita că a orchestrat o „capcană” pentru şeful statului. Ca atare, Ziua Unirii, în loc să fie un prilej de mare sărbătoare, de unire şi de mândrie patriotică, a fost mai mult…ziua dezbinării naţionale.
În altă ordine de idei, astăzi, o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Jeffrey Franks îşi va începe o nouă vizită în România. Aceasta se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie-8 februarie, pentru cea de-a şaptea evaluare, din cadrul Acordului stand-by. Vizita misiunii FMI va avea loc împreună cu cele ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. De rezultatele misiunii de evaluare care va începe azi, depinde acordarea ultimei tranşe din împrumutul extern, dar şi condiţiile unui nou acord cu FMI. După cum se ştie, din împrumutul de aproape 20 de miliarde de euro semnat de ţara noastră în 2009, mai avem de primit ultima tranşă de la FMI, în valoare de 900 de milioane de euro. De la Comisia Europeană ar mai trebui să încasăm 1,4 miliarde de euro, iar de la Banca Mondială 400 de milioane de euro. Pentru a putea primi aceşti bani, România trebuie să respecte mai multe promisiuni făcute FMI. Printre acestea se numără nemodificarea principalelor taxe în 2011, un deficit bugetar mai mic de 4,4 la sută, dar şi restructurarea companiilor de stat cu probleme. Tot de misiunea de evaluare depind şi negocierile privind un nou acord de împrumut. Este vorba de un acord de tip preventiv cu FMI, în valoare de 3,7 miliarde de euro şi de alte 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană.
Aşadar, rămâne de văzut dacă Guvernul Boc se va hotărî, în sfârşit, să ia „taurul de coarne” în ceea ce priveşte restructurarea şi chiar privatizarea unor mari companii de stat din domeniul energetic şi din minerit, care papă actualmente sute de milioane de euro, poate chiar miliarde, pe salariile babane ale sutelor de şefi şi şefuleţi, în timp ce încasează încă mari subvenţii de la stat.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea