Rămâi conectat

Politică Administrație

Drept la replică: PNL-PDL Alba a creat  91,78 milioane de lei datorie publică locală și un grad de dependență financiară de 77,65% față de bugetul de stat

Unirea Ziarul

Publicat

în

Drept la replică: PNL-PDL Alba a creat  91,78 milioane de lei datorie publică locală și un grad de dependență financiară de 77,65% față de bugetul de stat

Administrația PDL-istă a reușit să împovăreze albaiulienii cu 91,78 milioane de lei datorie publică locală și un grad de dependență financiară de 77,65% față de bugetul de stat. Guvernul României a alocat doar în acest an circa 33 de milioane de euro municipiului Alba Iulia.

Alba Iulia, ca orice altă unitate administrativ teritorială din țară, nu primește bani doar din cotele defalcate din TVA, așa cum în mod manipulator dezinformează Ziarul Unirea și Primăria Alba Iulia.

Alba Iulia primește bani și din transferurile din cotele defalcate din impozitul venit, mai exact 41,75% din colectări. 11,25% merg în bugetul județului Alba, iar restul rămân într-un cont de rezervă la nivel județean la dispoziția Direcției Generale a Finanțelor Publice – organ în teritoriu al Ministerului finanțelor publice -, deci practic rămân tot la dispoziția UAT-ului.. Acești din urmă bani se vor distribui tot între comune și orașe, dar numai în anumite situații, după nevoi.

Cotele din TVA se acordă după două criterii, despre care oamenii lui Hava nu mai vorbesc de frică:

  1. CAPACITATEA FINANCIARA  care înseamnă, cu alte cuvinte, cât de bogat în încasări din venituri proprii e județul respectiv, unde e o formula de calcul care se bazează mult pe impozitul mediu pe venit plătit în acel județ. Acest indicator e interesant pentru că el spune care e venitul mediu pe persoana în județul respectiv și automat câți bani încasează județul respectiv din cotele defalcate de la bugetul de stat. Județul Alba este un județ sărac, comparabil cu Vaslui sau Harghita, din cauză că Dumitrel și Hava au avut grijă să alunge toți tinerii și firmele. Încasările sunt mici pentru că oamenii sunt necăjiți și fără serviciu.
  2. SUPRAFAȚA JUDETULUI contează în proporție de 30%. Județul Alba este unul mediu atât sub aspectul populație, cât și al suprafeței.

Totuși, județul Alba a primit 27.968 mii lei și  a fost al 6-lea cel mai bine finanțat județ din transferurile de la bugetul de stat cu sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate. De asemenea, pentru orașe și municipii, Alba a primit 27.144 mii lei din sume defalcate din TVA.  Pentru drumurile județene și comunale, Alba a primit 14.640 mii lei iar pentru echilibrarea cheltuielilor a primit 202.516 mii lei. Dacă Primăria Alba Iulia mai avea nevoie de bani, trebuia să ceară Consiliului Județean acordarea din sumele de echilibru, dar nu a făcut-o.

De asemenea, statul mai acordă bani pentru investițiile cu finanțare din fonduri externe și pentru cele guvernamentale cum este PNDL. În cadrul PNDL, etapa a II-a, s-a

aprobat pentru județul Alba finanțarea unui număr de 155 obiective de investiții, pentru care este alocată suma de 650.353.738,12 lei.

O oportunitate pe care Hava-Voicu și administrația PDL-istă o cunosc, dar nu o spun, este că Guvernul mai poate aloca bani și din transferurile din fondurile de rezervă la dispoziția Guvernului, pentru cheltuieli neprevăzute. Astfel că, dacă Alba Iulia ar fi rămas în impas cu banii, Hava și acum Voicu nu au decât să ceară Guvernului bani și li se va da.

Toată această gogomănie cu ”Guvernul fură bani de la Alba Iulia” nu este decât o propagandă bine finanțată, inclusiv prin Ziarul Unirea, prin care se ascunde faptul că administrația PDL-istă nu e în stare să colecteze bani din venituri proprii, adică din:

  1. Impozite și taxe. Toate impozitele locale din Alba Iulia sunt la plafoanele minime iar datoriile fiscale locale nu sunt urmărite în instanță de Primărie doar pentru că nu vrea să-i supere pe rău-platnici iar aceștia să nu mai voteze PDL la următoarele alegeri. Alba Iulia a devenit, în administrația PDL, raiul evaziunii fiscale și al neplății taxelor și impozitelor locale.
  2. Taxe speciale. Neavând prea multe servicii nou înființate (parcări subterane, spații de divertisment sau culturale în regim public-privat), Primăria nici nu are pe ce să pună taxe speciale. Asta nu dovedește decât o incapacitate administrativă de a evolua.
  3. Donațiile și sponsorizările. Singurele donații și sponsorizări care se fac în Alba Iulia sunt către partid, ca șpăgi mascate. Alba Iulia nu a câștigat niciodată nimic din ”combinațiile” lui Hava și Voicu.
  4. Veniturile din proprietățile aparținând domeniului local. Știm că, la Alba Iulia, domeniul public și privat se vinde, concesionează sau închiriază, după caz, pe sume sub valoarea de pe piața imobiliară și unor prieteni mereu apropiați lui Hava și Voicu. Singurele venituri ”serioase” din chirii pe care le percepe Primăria sunt cele de la comercianții rulotelor din Cetate, împovărați cu mii de euro chiria pe lună pentru 4 scânduri în formă de cușcă făcute de Hava.
  5. Fondurile europene nerambursabile. Aici știm deja că Mircea Hava a îndatorat Alba Iulia, până în 2016, cu peste 4 milioane de euro din corecții financiare pentru fraudarea fondurilor europene. Norocul lui a fost că guvernele Ponta și Cioloș i-au plătit datoria astfel încât Alba Iulia să nu intre în faliment.

În condițiile în care doar județul Alba are excedent de 30 de milioane de euro iar Alba Iulia alte câteva milioane de euro, ne întrebăm ce fac acești PDL-iști  cu atâția bani și de ce vor mai mulți. Deși Alba Iulia este plină de bani și credite la bănci, doar 22,8% din cheltuielile publice locale din ultimii 9 ani au reprezentat cheltuieli cu investiții pentru Alba Iulia. Restul de 77,2% din bugetul public s-a consumat  pe spectacole, contracte cu dedicație și indemnizații pentru primar. Pentru a se afunda și mai tare în sfera penibilului, aceeași administrație PDL-istă a decis să țină Alba Iulia în sărăcie, cu un  buget local de doar 11,65% alocat secțiunii de dezvoltare. Restul de 88,35% s-au dus pe salarii, curentul și apa de la Primărie.

            Când administrația Voicu va fi în stare să spună pe ce s-au dus banii albaiulienilor în ultimii 9 ani și cât de ”bine” implementează Primăria proiectele PNDL din fonduri


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Centura ocolitoare de pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Va avea trei giratorii, două pasaje, două viaducte și un pod. Investiție de peste 76 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centura ocolitoare de pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Va avea trei giratorii, două pasaje, două viaducte și un pod. Investiție de peste 76 milioane lei Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat miercuri, 24 iulie 2024,  depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Drum de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea