Rămâi conectat

Economie

ANAF cere românilor care lucrează în străinătate să-și declarate veniturile. Care sunt amenzile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenția Națională de Administrare Fiscală le reamintește românilor care muncesc în străinătate și stau mai mult de 183 de zile să își declare veniturile.

ANAF realizează schimb reciproc de informații cu diverse state, în baza Convențiilor, pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital.

“Având în vedere aceste aspecte, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal“, se arată într-un comunicat ANAF.

În situația în care fiscul solicită prezentarea de documente justificative, contribuabilii trebuie să prezinte documentele solicitate, iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea trebuie să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați, potrivit prevederilor legale.

Persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe, care depășesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, trebuie să completeze şi să depună formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România“. Cetățenii care nu se prezintă la organul fiscal pentru clarificarea situației fiscale proprie, vor fi verificați de ANAF conform normelor prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informaţii.

După depunerea chestionarelor, autoritățile fiscale analizează situația concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenției de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentația prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenței fiscale.

În vederea informării contribuabililor care au obligația depunerii acestui chestionar şi nu numai, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice, ghid accesibil în secţiunea “Asistenţă contribuabili” rubrica “Ghiduri curente” sau prin apelarea telefonică a Call-center-ului Agenţei, la numărul de telefon +4031.403.91.60.

De asemenea, contribuabilii se pot prezenta la sediile unităţilor fiscale, structurile de asistenţă pentru contribuabili.

În ceea ce priveşte amenzile, acestea sunt cuprinse între 50 şi 100 lei, chestionarul trebuind să fie depus în termen de 30 de zile înaintea plecării din ţară.

Sursa: legestart.ro, adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!” Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, într-o postare pe facebook, mennționează că l-ar fi apreciat mai mult pe premierul Ciolacu, dacă în loc de ”Nu se mărește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea