Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

World Economic Forum: România, pe locul 63 din 149 de țări în clasamentul referitor la inegalitățile dintre femei și bărbați

Ziarul Unirea

Publicat

în

România a pierdut mai multe locuri în clasamentul World Economic Forum (WEF) referitor la inegalitatea dintre femei și bărbați, ocupând locul 63 din 149 de țări, potrivit celui mai recent raport ”Global Gender Gap Report” publicat marți de WEF.

Cu un scor de 0,711 puncte pe o scară de la zero la unu, unde zero este imparitate și unu paritate, România se situează peste media mondială dar este devansată de Slovenia (locul 11), Letonia (locul 17), Bulgaria (locul 18), Belarus (locul 28), Republica Moldova (locul 35), Serbia (38), Kazahstan (locul 60) sau Bosnia Herțegovina (62) dar se clasează mai bine decât Ucraina (locul 65), Rusia (locul 75), Cehia (locul 82), Slovacia (locul 83) sau Ungaria (locul 102).

”Croația, Kazahstan, Bosnia Herțegovina și România sunt pe poziții apropiate…Croația și România au căzut mai multe poziții în pofida unor mici progrese înregistrate la mai multe dimensiuni”, precizează WEF.

Islanda, cu un scor de 0,858 puncte, Norvegia și Suedia conduc într-un clasament care evaluează 149 de țări în funcție de participarea politică, egalitatea economică și respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educație sau la asistență medicală. Irak, Pakistan și Yemen ocupă ultimele locuri în acest clasament.

”În pofida evoluțiilor recente, sunt doar 17 femei care ocupă poziții de șef de stat sau de guvern în cele 149 de țări analizate în 2018, inclusiv premierul României care a fost ales în acest an”, subliniază WEF.

Chiar dacă poziția de prim-ministru este deținută de o femeie, România se situează abia pe locul 79 din 149 de țări după sub-indicatorul ”Political Empowerment”, cu un scor de 0,162 puncte, în timp ce se situează pe locul 1, cu un scor de 0,980 puncte, după sub-indicatorul sănătate și speranță de viață.

La nivel general, raportul WEF arată că inegalitatea salarială dintre femei și bărbați s-a redus în acest an comparativ cu 2017, dar va mai fi nevoie de peste 200 de ani pentru a ajunge la paritate pe piața muncii. De asemenea, în timp ce inegalitățile salariale s-au redus comparativ cu 2017, reprezentarea femeilor în politică a scăzut, la fel ca și accesul lor la sănătate și educație. În ritmul actual, inegalitățile dintre femei și bărbați, în majoritatea domeniilor nu vor fi eliminate decât peste 108 ani iar pentru a reduce decalajul pe piața muncii va fi nevoie de 202 ani.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Revoluție în climatizare: Membrane vegetale care înlocuiesc aerul condiționat fără impact negativ asupra mediului

Bera Larisa

Publicat

în

Revoluție în climatizare: Membrane vegetale care înlocuiesc aerul condiționat fără impact negativ asupra mediului A fost descoperită o nouă tehnologie care ar putea înlocui aerul condiționat și anume membrane de origine vegetală care se răcesc în contact cu soarele, fără a avea efecte adverse și protejând mediul. Citește și: Descoperiri remarcabile făcute în studiul plantelor: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea