Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Nouă milionari în euro din judeţul Alba în TOP 300 Capital. Cine sunt, ce averi au și cum au făcut banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cel mai bogat om de afaceri din regiunea Centru (județele Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureș, Brașov, Harghita și Covasna) este proprietarul “Transavia”, Ioan Popa, cu o avere estimată la 200 – 220 de milioane de euro, în creștere cu circa 20 de milioane de euro față de anul trecut.

În topul celor 300 de români bogați, la cei 60 de ani ai săi, Ioan Popa este pe locul 20. Transavia, lider național pe piața cărnii de pasăre, are 2000 de angajați și înglobează 28 de ferme de creștere a păsărilor, 4 ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii.

Produsele companiei sunt prezente în majoritatea lanțurilor de retail din țară, iar 15% din producție merge pe piața de export, în mai multe state europene precum Marea Britanie, Irlanda, Franța, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Spania sau Croația. “Transavia” este singura afacere de dimensiuni mari din județul Alba care a rămas 100% în proprietate românească, după ce în ultimii ani, “Albalact”, “Alpin 57 Lux”, “Supremia” și “Elit” au fost cumpărate de jucători mari de pe piețele de profil din străinătate. În 2017, activitatea grupului “Transavia” a fost extinsă cu inaugurarea “Theodora Golf Club”, cel mai mare club și resort de golf din România.

Averea lui Dorin Mateiu, 51 de ani, a crescut considerabil după ce omul de afaceri și-a vândut firmele producătoare de mezeluri „Elit” SRL și „Vericom” grupului “Smithfield Foods”. Cei de la revista “Capital” îi evaluează averea la aproximativ 65 – 68 de milioane de euro și un loc 88 printre cei mai bogați oameni de afaceri din țară.

Omul de afaceri originar din județul Alba a revenit pe piața imobiliară, a achiziționat un teren în vestul Capitalei  și dezvoltă un proiect imobiliar. Totodată, Mateiu este acționar la “SC Mall Alba SRL”, firma care deține mallul din Alba Iulia.

Compania Jidvei, deținută de Claudiu Necșulescu, este cel mai mare producător de vin din România. Claudiu Necșulescu are 56 de ani și o avere estimată la 63 – 65 de milioane de euro, ocupând locul 92 în topul realizat de revista “Capital”. Necșulescu a preluat Jidvei acum 20 de ani, reușind să crească suprafața de vie cultivată de la 630 la 2500 de hectare și reușind să obțină producții record prin investiții în soiuri de calitate și tehnologie.

Jidvei deține cea mai mare podgorie din Europa cu unic proprietar, familia Necșulescu. Având o amplasare specială, la o altitudine între 200 și 500 de metri, zona Jidvei-Blaj oferă condiții excelente pentru vița-de-vie. Castelul de la Cetatea de Baltă reprezintă imaginea podgoriei Jidvei. Familia Necșulescu are peste 1500 de angajați.

Marcel și David Florea (46 și respectiv 41 de ani) au o avere estimată de „Capital” la 50 – 52 de milioane de euro. Cei doi dețin afaceri în domeniul construcțiilor, turismului și comerțului cu combustibili. “Florea Grup” mai deține și o companie de taxi.

Cea mai mare investiție a celor doi frați o reprezintă o fabrică pentru producția de prefabricate din beton, care a costat aproximativ 10 milioane de euro. Frații Florea dețin două hoteluri în Alba Iulia – Hotel “Astoria” și Hotel “Transilvania”.

În vara acestui an firma din Alba Iulia a inaugurat “Astoria Pool Park”, un punct de distracție pentru albaiulieni. Cei doi frați se află pe locul 120 în Top 300.

După ce a vândut pachetul majoritar al fabricii “Albalact” grupului francez “Lactalis”, Raul Ciurtin (46 de ani, locul 122 în topul “Capital”) s-a lansat pe piața imobiliară din București, intenționând să dezvolte un proiect imobiliar comercial în zona “Theodor Pallady”.

Ciurtin deține “Prefera Foods”, domeniul de activitate fiind producția și conservarea cărnii. “Dohler România”, firmă deținută tot de Raul Ciurtin, având ca activitate comerț cu ridicata specializat al altor alimente, inclusiv pește, crustacee și moluște, a înregistrat o cifră de afaceri de 10,7 milioane de euro.

Ioan Istrate (61 de ani, avere estimată la 41-43 de milioane de euro), fostul ”rege al înghețatei”, a intrat pe piața imobiliară din Capitală și din Alba Iulia. După ce în urmă cu doi ani a vândut pachetul majoritar de acțiuni al S.C. “Alpin 57 Lux”, familia Istrate a decis să investească banii în imobiliare.

Anul acesta Istrate a anunțat construirea unui cartier cu aproximativ 500 de apartamente în Alba Iulia. Este vorba despre ansamblul imobiliar ”Centenar 1”, respectiv 16 blocuri cu șase, respectiv opt etaje, amplasate pe un teren de peste 28.000 de metri pătrați. Familia Istrate deține 68,54% din acțiunile unei societăți care administrează un imobil de birouri în centrul Bucureștiului. Ioan Istrate ocupă locul 135 în Top 300 Capital.

La cei 42 de ani, Levente Bara are o avere estimată la 30-32 de milioane de euro. Numele său se leagă de “Supremia Grup”, o companie pe care a fondat-o de la zero și care a ajuns unul dintre cei mai mari jucăto

Autor: Mihaela Matei – Special Projects Supervising Associate, EY România

ri de pe piața de condimente din România și chiar din Europa.

Firma a fost vândută grupului francez “Solina”. O parte din bani i-a investit în “Transilvania Nuts”, o fabrică de procesat miez de nucă.

E acționar în alte 11 firme în diverse domenii de activitate, în țară și străinătate. Își evaluează afacerile la 50-55 de milioane de euro și preferă vacanțele cu familia, vânătoarea și golful. Ocupă locul 200 în Top 300 Capital.

Tot din zona Sebeșului, mai precis de la Petrești, vine și familia Goța, proprietara grupului “Elis” din care fac parte “Elis Pavaje” și “Elis Agregate”.

Averea lor este cotată la aproximativ 26-28 de milioane de euro, cu care ocupă locul 217 în top. Firma poate produce până la 16.000 de metri pătrați de pavaje pe zi.

“Elis Pavaje” deține patru unități de producție, în Petrești (Alba), Stoenești (Prahova), Secuienii Noi (Neamț) și Vințu de Jos (Alba). “Elis Grup” a preluat în acest an fabrica de prefabricate din beton vibropresat “Fruhwald” din localitatea Vințu de Jos, numărul angajaților la nivelul întregului grup depășind astfel 500 de oameni.

Familia Covaciu apare în topul celor de la “Capital” cu o avere de 21-23 de milioane de euro din afaceri în industria ceramică.

Elena Covaciu și cei doi fii, Cristi și Cosmin, dețin “IPEC”, una dintre cele mai mari companii din lume în industria ceramică, având drept client principal “IKEA”. “IPEC” funcționează în 6 hale de producție unde se fabrică peste 1% din producția mondială de farfurii.

În prezent, firma din Alba a contractat toată capacitatea de producție pe următorii ani. Familia Covaciu a investit masiv în cercetare, tehnologie și inteligență artificială. Compania deține 250 de roboți și se află în topul firmelor din România ca utilizare a roboților industriali în procesul de producție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Turismul s-a PRĂBUȘIT în Alba: Numărul de turiști a scăzut drastic, județul pe ultimul loc cu cea mai scăzută valoarea indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Turismul s-a PRĂBUȘIT în Alba: Numărul de turiști a scăzut drastic, județul pe ultimul loc cu cea mai scăzută valoarea indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare În APRILIE 2024, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scadere cu 1673 sosiri, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea