Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

FOTO. Nouă milionari în euro din judeţul Alba în TOP 300 Capital. Cine sunt, ce averi au și cum au făcut banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cel mai bogat om de afaceri din regiunea Centru (județele Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureș, Brașov, Harghita și Covasna) este proprietarul “Transavia”, Ioan Popa, cu o avere estimată la 200 – 220 de milioane de euro, în creștere cu circa 20 de milioane de euro față de anul trecut.

În topul celor 300 de români bogați, la cei 60 de ani ai săi, Ioan Popa este pe locul 20. Transavia, lider național pe piața cărnii de pasăre, are 2000 de angajați și înglobează 28 de ferme de creștere a păsărilor, 4 ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsele companiei sunt prezente în majoritatea lanțurilor de retail din țară, iar 15% din producție merge pe piața de export, în mai multe state europene precum Marea Britanie, Irlanda, Franța, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Spania sau Croația. “Transavia” este singura afacere de dimensiuni mari din județul Alba care a rămas 100% în proprietate românească, după ce în ultimii ani, “Albalact”, “Alpin 57 Lux”, “Supremia” și “Elit” au fost cumpărate de jucători mari de pe piețele de profil din străinătate. În 2017, activitatea grupului “Transavia” a fost extinsă cu inaugurarea “Theodora Golf Club”, cel mai mare club și resort de golf din România.

Averea lui Dorin Mateiu, 51 de ani, a crescut considerabil după ce omul de afaceri și-a vândut firmele producătoare de mezeluri „Elit” SRL și „Vericom” grupului “Smithfield Foods”. Cei de la revista “Capital” îi evaluează averea la aproximativ 65 – 68 de milioane de euro și un loc 88 printre cei mai bogați oameni de afaceri din țară.

Omul de afaceri originar din județul Alba a revenit pe piața imobiliară, a achiziționat un teren în vestul Capitalei  și dezvoltă un proiect imobiliar. Totodată, Mateiu este acționar la “SC Mall Alba SRL”, firma care deține mallul din Alba Iulia.

Compania Jidvei, deținută de Claudiu Necșulescu, este cel mai mare producător de vin din România. Claudiu Necșulescu are 56 de ani și o avere estimată la 63 – 65 de milioane de euro, ocupând locul 92 în topul realizat de revista “Capital”. Necșulescu a preluat Jidvei acum 20 de ani, reușind să crească suprafața de vie cultivată de la 630 la 2500 de hectare și reușind să obțină producții record prin investiții în soiuri de calitate și tehnologie.

Jidvei deține cea mai mare podgorie din Europa cu unic proprietar, familia Necșulescu. Având o amplasare specială, la o altitudine între 200 și 500 de metri, zona Jidvei-Blaj oferă condiții excelente pentru vița-de-vie. Castelul de la Cetatea de Baltă reprezintă imaginea podgoriei Jidvei. Familia Necșulescu are peste 1500 de angajați.

Marcel și David Florea (46 și respectiv 41 de ani) au o avere estimată de „Capital” la 50 – 52 de milioane de euro. Cei doi dețin afaceri în domeniul construcțiilor, turismului și comerțului cu combustibili. “Florea Grup” mai deține și o companie de taxi.

Cea mai mare investiție a celor doi frați o reprezintă o fabrică pentru producția de prefabricate din beton, care a costat aproximativ 10 milioane de euro. Frații Florea dețin două hoteluri în Alba Iulia – Hotel “Astoria” și Hotel “Transilvania”.

În vara acestui an firma din Alba Iulia a inaugurat “Astoria Pool Park”, un punct de distracție pentru albaiulieni. Cei doi frați se află pe locul 120 în Top 300.

După ce a vândut pachetul majoritar al fabricii “Albalact” grupului francez “Lactalis”, Raul Ciurtin (46 de ani, locul 122 în topul “Capital”) s-a lansat pe piața imobiliară din București, intenționând să dezvolte un proiect imobiliar comercial în zona “Theodor Pallady”.

Ciurtin deține “Prefera Foods”, domeniul de activitate fiind producția și conservarea cărnii. “Dohler România”, firmă deținută tot de Raul Ciurtin, având ca activitate comerț cu ridicata specializat al altor alimente, inclusiv pește, crustacee și moluște, a înregistrat o cifră de afaceri de 10,7 milioane de euro.

Ioan Istrate (61 de ani, avere estimată la 41-43 de milioane de euro), fostul ”rege al înghețatei”, a intrat pe piața imobiliară din Capitală și din Alba Iulia. După ce în urmă cu doi ani a vândut pachetul majoritar de acțiuni al S.C. “Alpin 57 Lux”, familia Istrate a decis să investească banii în imobiliare.

Anul acesta Istrate a anunțat construirea unui cartier cu aproximativ 500 de apartamente în Alba Iulia. Este vorba despre ansamblul imobiliar ”Centenar 1”, respectiv 16 blocuri cu șase, respectiv opt etaje, amplasate pe un teren de peste 28.000 de metri pătrați. Familia Istrate deține 68,54% din acțiunile unei societăți care administrează un imobil de birouri în centrul Bucureștiului. Ioan Istrate ocupă locul 135 în Top 300 Capital.

La cei 42 de ani, Levente Bara are o avere estimată la 30-32 de milioane de euro. Numele său se leagă de “Supremia Grup”, o companie pe care a fondat-o de la zero și care a ajuns unul dintre cei mai mari jucăto

Autor: Mihaela Matei – Special Projects Supervising Associate, EY România

ri de pe piața de condimente din România și chiar din Europa.

Firma a fost vândută grupului francez “Solina”. O parte din bani i-a investit în “Transilvania Nuts”, o fabrică de procesat miez de nucă.

E acționar în alte 11 firme în diverse domenii de activitate, în țară și străinătate. Își evaluează afacerile la 50-55 de milioane de euro și preferă vacanțele cu familia, vânătoarea și golful. Ocupă locul 200 în Top 300 Capital.

Tot din zona Sebeșului, mai precis de la Petrești, vine și familia Goța, proprietara grupului “Elis” din care fac parte “Elis Pavaje” și “Elis Agregate”.

Averea lor este cotată la aproximativ 26-28 de milioane de euro, cu care ocupă locul 217 în top. Firma poate produce până la 16.000 de metri pătrați de pavaje pe zi.

“Elis Pavaje” deține patru unități de producție, în Petrești (Alba), Stoenești (Prahova), Secuienii Noi (Neamț) și Vințu de Jos (Alba). “Elis Grup” a preluat în acest an fabrica de prefabricate din beton vibropresat “Fruhwald” din localitatea Vințu de Jos, numărul angajaților la nivelul întregului grup depășind astfel 500 de oameni.

Familia Covaciu apare în topul celor de la “Capital” cu o avere de 21-23 de milioane de euro din afaceri în industria ceramică.

Elena Covaciu și cei doi fii, Cristi și Cosmin, dețin “IPEC”, una dintre cele mai mari companii din lume în industria ceramică, având drept client principal “IKEA”. “IPEC” funcționează în 6 hale de producție unde se fabrică peste 1% din producția mondială de farfurii.

În prezent, firma din Alba a contractat toată capacitatea de producție pe următorii ani. Familia Covaciu a investit masiv în cercetare, tehnologie și inteligență artificială. Compania deține 250 de roboți și se află în topul firmelor din România ca utilizare a roboților industriali în procesul de producție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Miercuri, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, pentru absolvenții de liceu.

Vezi AICI varianta pentru Istorie

Vezi AICI baremul pentru Istorie

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Tehnologic

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Tehnologic

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii

La data 16 august 2022, polițiștii din Aiud au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 48 de ani, din Aiud, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, violarea de domiciliu și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție.

În după amiaza zilei de 16 august, acesta ar fi spart ușa apartamentului în care locuiește soția sa și l-ar fi luat pe fiul lor, în vârstă de 5 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a încălcat prevederile ordinului de protecție emis împotriva sa de Judecătoria Aiud, prin care i-au fost impuse măsurile restrictive de a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de soția sa și de reședința acesteia.

Incidentul a fost semnalat, prin 112, iar, în scurt timp, polițiștii au reușit să-l identifice, împreună cu minorul, într-un parc din municipiul Aiud.

Din primele cercetări, a rezultat că minorul nu a fost victima vreunei infracțiuni.

În cursul zilei de azi, 17 august, bărbatul va fi prezentat parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 17 august 2022, s-au înregistrat 33 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 16 august 2022, COVID-19 în Alba. 46 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19, fiind vorba despre o femeie de 68 de ani, din Sântimbru, vaccinată și cu comorbidități.

Elit - Gustul Desăvârșit
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 57393 de persoane confirmate, 54552 persoane vindecate, 1.301 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 444 teste, 82 PCR, 362 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 486415 mai exact, 362159 de teste PCR și 124256 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 9
ABRUD – 1
AIUD – 1
BLAJ – 4
CUGIR – 1
SEBES – 3
BUCERDEA GRANOASA – 1
CISTEIU DE MURES – 1
JIDVEI – 2
MIRASLAU – 2
PIANU – 1

Cazuri de reinfectare:

AIUD – 1
BLAJ – 2
DAIA ROMANA – 2
MIRASLAU – 1
UNIREA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
MUNICIPIUL BLAJ 20620 7.9 163
VALEA LUNGĂ 3114 7.71 24
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76866 7.19 553
CRICĂU 1956 6.13 12
CRĂCIUNELU DE JOS 2135 6.09 13
RÂMEŢ 499 6.01 3
ŞONA 4361 5.96 26
ÎNTREGALDE 548 5.47 3
RIMETEA 979 5.11 5
MUNICIPIUL AIUD 25045 4.91 123
MIHALŢ 3233 4.64 15
ORAŞ CUGIR 25310 4.54 115
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2262 4.42 10
ALMAŞU MARE 1187 4.21 5
ROŞIA MONTANĂ 2680 4.1 11
CUT 1259 3.97 5
RĂDEŞTI 1262 3.96 5
ARIEŞENI 1529 3.92 6
ORAŞ TEIUŞ 7136 3.92 28
OHABA 583 3.43 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 32864 3.35 110
ORAŞ OCNA MUREŞ 13809 3.11 43
SÂNCEL 2585 3.09 8
SÂNTIMBRU 3020 2.98 9
ORAŞ ZLATNA 7775 2.96 23
CIUGUD 3320 2.71 9
CÂLNIC 1933 2.59 5
DAIA ROMÂNĂ 3127 2.56 8
VINŢU DE JOS 5523 2.53 14
ORAŞ ABRUD 5152 2.52 13
IGHIU 7127 2.39 17
ORAŞ CÂMPENI 7124 2.39 17
ŞPRING 2547 2.36 6
CETATEA DE BALTĂ 3061 2.29 7
BLANDIANA 881 2.27 2
NOŞLAC 1812 2.21 4
SĂLCIUA 1366 2.2 3
HOREA 1900 2.11 4
GALDA DE JOS 4416 2.04 9
OCOLIŞ 492 2.03 1
DOŞTAT 1012 1.98 2
LUNCA MUREŞULUI 2540 1.97 5
CENADE 1051 1.9 2
ROŞIA DE SECAŞ 1582 1.9 3
JIDVEI 5297 1.89 10
SĂSCIORI 6476 1.85 12
METEŞ 2727 1.83 5
CIURULEASA 1121 1.78 2
HOPÂRTA 1143 1.75 2
LIVEZILE 1147 1.74 2
ŞIBOT 2332 1.72 4
UNIREA 4819 1.66 8
LOPADEA NOUĂ 2485 1.61 4
BUCIUM 1372 1.46 2
LUPŞA 2824 1.42 4
PIANU 3581 1.4 5
MOGOŞ 737 1.36 1
FĂRĂU 1492 1.34 2
STREMŢ 2411 1.24 3
POŞAGA 887 1.13 1
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3726 1.07 4
BERGHIN 1888 1.06 2
ŞUGAG 2842 1.06 3
MIRĂSLĂU 1952 1.02 2
BISTRA 4499 0.89 4
SĂLIŞTEA 2341 0.85 2
VADU MOŢILOR 1262 0.79 1
AVRAM IANCU 1412 0.71 1
VIDRA 1503 0.67 1
CERGĂU 1623 0.62 1
SOHODOL 1646 0.61 1
ALBAC 1937 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 228 0 0
GÂRBOVA 2134 0 0
GÂRDA DE SUS 1458 0 0
POIANA VADULUI 1035 0 0
PONOR 577 0 0
SCĂRIŞOARA 1483 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare