Dascălul însoțitor al elevilor din Olt la Alba Iulia, care au dormit în Catedrală și Gară, ar putea fi sancționat cu ”avertisment” sau ”mustrare”
O comisie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt a efectuat verificări, luni, la Dăneasa, referitoare la excursia la Alba Iulia a 22 de elevi însoţi de profesorul de istorie şi religie, reprezentanţii inspectoratului constatând două „vicii de procedură”, respectiv lipsa cazării şi faptul că grupul a avut un singur însoţitor deşi trebuia să aibă doi.
Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Olt, Mariana Gheorghe, a spus, pentru AGERPRES, că părinţii copiilor participanţi la excursie au susţinut că elevii sunt încântaţi de cele văzute la Alba Iulia şi că nu le-a fost frig, deoarece au fost şi la un centru comercial unde au şi mâncat, au fost şi la catedrală iar la paradă nu a fost mai frig decât la Dăneasa în zilele precedente paradei.
„La nivelul ISJ Olt s-a constituit o comisie de cercetare formată din trei inspectori şi subsemnata pentru a merge la unitatea de învăţământ de la Dăneasa, la structura Berindei, pentru a purta discuţii cu profesorul, directorul, cu părinţii copiilor, care ne aşteptau deja la şcoală foarte revoltaţi, în vederea soluţionării acestei situaţii. Părinţii erau foarte alarmaţi crezând că vrem să dăm afară din învăţământ profesorul, să sancţionăm directorul, pentru că simţeau jigniţi că s-au spus la televizor tot felul de lucruri urâte despre copiii lor, cum că ar fi dormit pe jos în biserică, că n-au avut ce să mănânce, lucruri care nu au fost adevărate”, a declarat Mariana Gheorghe.
Ea a menţionat că grupul de copii a fost format din 22 de elevi la insistenţele părinţilor, care i-au cerut profesorului să accepte încă 8 copii în excursie faţă de numărul stabilit iniţial.
„Ce s-a întâmplat acum: profesorul de religie organizează an de an de excursii de Ziua Naţională la Bucureşti. El i-a anunţat de acum o lună şi ceva că nu va mai merge la Bucureşti şi va merge singur, pe cont propriu, la Alba Iulia, pentru că este Anul Centenar şi vrea să participe acolo. Copiii s-au dus acasă şi au spus părinţilor că ei nu mai pot să meargă în excursie, părinţii au venit la şcoală şi l-au rugat pe domnul profesor să îi şi pe ei în excursie, cei de la clasa a VII-a şi a VIII-a în special. A cedat rugăminţilor părinţilor până la urmă şi a hotărât de comun acord cu cei 12 părinţi că îi ia şi pe copii. A început să îşi facă documentele pentru excursie, cu declaraţiile părinţilor, cu aprobare de la şcoală, cu tot ceea ce trebuie. Programul l-a făcut astfel încât să plece pe 30 seara, la 18,30, ajungea în gară la Alba Iulia la ora 3 dimineaţa, până dimineaţa stăteau în gară apoi mergeau la mall unde mâncau şi aşa au şi făcut, apoi să meargă la paradă şi cu trenul de seara să se întoarcă acasă. Domnul profesor susţine că a vorbit şi la Seminarul Teologic şi i s-ar fi spus că în cazul în care s-ar fi hotărât să rămână în Alba Iulia să-l contacteze că le va asigura cazare la internat. Lucrul pe care noi l-am considerat un viciu de procedură este faptul că nu a făcut o solicitare scrisă către Seminarul Teologic şi să aibe aprobarea seminarului că va avea cazare asigurată. Cu o zi înainte să plece au mai venit câţiva părinţi, că plâng copiii pentru că vor şi ei în excursie. Profesorul a încercat să mai găsească un coleg care să-l însoţească dar nimeni n-a vrut să meargă, a vrut o mămică să meargă dar ulterior a spus că nici ea nu mai poate. Până la urmă şi-a asumat că merge singur cu cei 22 de copii. Şi aici a greşit, pentru că fiind numărul de 22 de copii trebuia să meargă doi însoţitori”, a explicat Mariana Gheorghe.
Profesorul de religie şi istorie, cât şi directorul şcolii din Dăneasa riscă o sancţiune cu „avertisment” sau „mustrare”, însă forul care va decide în acest sens este comisa de cercetare constituită majoritar din reprezentanţi ai şcolii din localitate.
„Copiilor le-a plăcut foarte mult acolo. (…) Au ajuns acasă în condiţii de siguranţă. Noi am recomandat ca mâine să-şi facă o comisie de cercetare la nivelul unităţii de învăţâmânt şi pe baza documentelor pe care le au, a declaraţiilor părinţilor, a dosarului de excursie, să ia o hotărâre în ce priveşte profesorul cât şi directorul, pentru că totuşi sunt vicii de procedură – nu au avut acord de cazare şi faptul că a plecat un singur profesor cu un grup de 22 de elevi. Chiar i-am liniştit pe părinţi, explicându-le că nimeni nu intenţionează să-l dea afară din învăţământ pe profesor, aşa cum au interpretat ei, mai ales că am înţeles că este un profesor devotat care îşi face datoria, un profesor apreciat, am văzut, în comunitate. El şi-a asumat că a cedat rugăminţilor părinţilor şi nu trebuia să mai ia încă 7-8 copii, nu trebuia să nu asigure cazarea. Comisa care va fi acolo probabil o să ia din regulament în ordine, probabil prima sancţiune, un avertisment, o mustrare, nu ştiu ce vor hotărî dânşii. Noi, ISJ, vom trimite un reprezentant, ceilalţi membri sunt de la şcoală”, a precizat reprezentantul ISJ Olt.
Elevii din Dăneasa au fost cazaţi în noaptea de 1 spre 2 decembrie la un colegiu din Alba Iulia unde au fost transportaţi de echipaje ISU, după ce, în timp ce se aflau în Catedrala Reîntregirii, unul dintre elevi s-a panicat şi profesorul însoţitor a cerut ajutorul unei echipe medicale. Copiii cu vârste între 11 şi 14 ani plecaseră din Dăneasa cu trenul vineri după-amiaza, au au ajuns la Alba Iulia în noaptea de vineri spre sâmbătă şi au rămas în gară până dimineaţa, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică urmau să plece spre casă cu trenul, însă au plecat duminică dimineaţa, după ce au fost cazaţi noaptea la un colegiu.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024 Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în noiembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 17,83%, comparativ […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 9 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor