Foto/Video: Balul Moților de la Câmpeni, organizat de Societatea „Avram Iancu” în anul Centenarului Marii Uniri
Foști sau actuali locuitori ai Apusenilor, urmași și prieteni ai lor, precum și membri ai Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” s-au adunat ieri la Câmpeni pentru a petrece înainte de începerea postului Crăciunului la „Balul Moților”, evenimentul fiind organizat și acum de filiala locală a acestei societăți.
Astfel, în anul când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, din cele câteva zeci de mii de moți care încă mai locuiesc în Apuseni ori s-au împrăștiat peste tot prin țara noastră sau prin lume, la sala de evenimente „Rivaly Regal” din „Capitala Țării Moților” au venit peste 200 de persoane pentru a se reîntâlni, a se distra și a degusta delicioase mâncăruri și băuturi pregătite de organizatori.
Totodată, pentru acest bal, aceștia au mai pregătit o expoziție de fotografii denumită „Moții și Marea Unire”, precum și una de meșteșuguri specifice zonei, realizate de meșterele populare locale Mariana Gligor, Zoe Cotu și Viorica Bota.
În sunetele tulnicăreselor coordonate de „Tezaurul Uman Viu” Mariana Gligor, evenimentul a debutat solemn cu Imnul de Stat al României și cu Imnul Societății „Avram Iancu”, după care echipa de organizare a evenimentului condusă de Ioan Viorel Sicoe a adresat, printre altele, mulțumiri participanților și celor care au contribuit la realizarea acestui bal, iar părintele Ioan Oneț mai multe îndemnuri și cuvinte de învățătură pentru toți cei prezenți.
Ulterior, prof. dr. Mirela Mocan, membră a Societății „Avram Iancu”, și-a prezentat volumul „Ţara Moţilor în perioada 1919-1938”, poetul Dumitru Mălin a recitat câteva versuri, iar un cor de elevi de la Abrud, coordonați de profesoara Mirela Danciu, a prezentat un program artistic variat, evenimentul de ieri fiind marcat în anul Centenarului de o puternică încărcătură patriotică.
Startul cântecelor populare moțești a fost dat de formația Andone de la Abrud, cea care i-a acompaniat ulterior pe toți artiștii care au cântat la bal. Astfel, primul dintre invitați a fost cel mai apreciat cântăreț al moților, Nicolae Furdui Iancu, originar din Sohodol, acesta fiind foarte bine primit, apreciat și aplaudat de public, reușind prin cântecele sale patriotice să ridice pe toți participanții în picioare, iar pe o parte din ei i-a pornit și la joc.
La bal au evoluat ulterior grupul „Țarina” al Cupru Min Abrud, tinerele soliste Ioana Maria Bobariu și Lavinia Trifa, consacrata Sabina Gligor și fiica acesteia, Codruța Marcu, taragotiștii Toiuț și fiul acestuia, Ciprian Vîrciu, iar participanții au dansat și au petrecut multe ore la acest eveniment, care a conținut și o tombolă cu numeroase premii oferite de organizatori.
[nggallery id=6393]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
CRIMA de la Ighiu: Victima, lovită cu un cuțit în zona toracelui. Agresorul, arestat preventiv pentru 30 de zile
CRIMA de la Ighiu: Victima, lovită cu un cuțit în zona toracelui. Agresorul, arestat preventiv pentru 30 de zile Agresorul din cazul crimei de la Ighiu din noaptea de vineri spre sâmbătă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Bărbatul a lovit victima cu un cuțit în zona toracelui, fapt ce a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana