Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Păpușile de lut și păsările-suflet fabricate de doi albaiulieni, vedete în Europa și în America

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Din ”Atelierul cu povești” al artiștilor plastici Ana Maria și Mihai Ariciu din Alba Iulia, direct în America, păpușile de lut și păsările-suflet inspirate din arta populară transilvăneană, vedete peste Ocean

”Atelierul cu povești” există la Alba Iulia! De aici, păpuși de lut, fiecare cu povestea ei și însoțite de cele mai multe ori de păsările-suflet, dar și obiecte de podoabă tot din lut – cercei, pandantive, toate inspirate din arta populară transilvăneană, pleacă spre Europa, dar în special spre America, pentru a împodobi case și oameni.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Artiștii plastici Ana Maria și Alexandru Mihai Ariciu au deschis, în 2012, la Alba Iulia, ”Atelierul cu povești”, dintr-o pasiune comună pentru lucrul cu lutul și pentru frumos, dar mai ales ca o consecință firească a pregătirii și studiilor lor.

Nu au prevăzut atunci că obiectele născute din mâinile lor vor depăși cu mult granițele orașului (de baștină al Anei și de adopție al lui Mihai), dar mai ales ale țării. Amintind de o lume veche, orientală, arhaică dar și medievală, presărate cu motive ce se repetă: pasăre, pom, lalea, bufniță, cuplu, motive originare și de început de lume, poveștile spuse de păpușile din lut ars decorate cu migală de Ana Maria Ariciu ajung cu predilecție în casele americanilor, care se dau în vânt după arta populară transilvăneană.

Mai interesați de suprafaţa decorată decât de formă, cei doi artiști plastici creează obiecte-pretext pentru a povesti uneori cu melancolie, alteori cu ironie sau chiar cu umor despre o lume unde visul și ludicul se împletesc și unde realitățile fuzionează.

”Și eu și soțul meu suntem artiști plastici, absolvenți ai Facultății de Arte decorative și Design, secția Ceramică din cadrul Universității de Arte București. Am deschis Atelierul cu Povești prin anul 2012, însă lucrăm cu lutul de când ne știm. Eu personal în studenție făceam și vindeam mărțișoare, așteptam cu mare nerăbdare perioada aceea a anului. Apoi am lucrat tot felul de obiecte decorative pe care le vindeam la târguri, la galerii de artă. Atelierul cu povești s-a concretizat însă în perioada maternității mele, atunci cred că s-au așezat mai multe piese ale unui puzzle. De altfel tot ceea ce se întâmplă acum în acest Atelier are legătură cu maternitatea și cu poveștile clasice românești și nu numai, pe care le-am redescoperit, citit și răscitit copiilor mei Ioana, Nicolae și Ștefan. Am împrumutat multe simboluri din povești, spre exemplu pasărea măiastră. Toate s-au adăugat preocupărilor mele asidue din anii de după facultate pentru arta populară transilvană pe care am studiat-o amănunțit. Și, nu în cele din urmă, suprapuse peste iubirea pentru artă și pentru cărți pe care le-am moștenit de la tatăl meu – împătimit colecționar și anticar, și de la mama mea care toată viața a stat în preajma cărților, în calitate de librăreasă, m-au adus în punctul în care mă aflu azi”, povestește Ana Maria Ariciu.

Păpuși de doar câțiva centimetri, numai bune să populeze căsuțe mici din lemn adunate de prin gospodăriile țăranilor care pe vremuri își păstrau ceasurile (atunci obiecte de preț) în ele sau care pot fi atârnate pe perete, până la păpuși înalte și de 1 metru, toate își așteaptă cuminți rândul pe rafturile ”Atelierului de povești” de pe Valea Popii din Alba Iulia, până când vor ajunge în vreo casă din lumea largă pentru a împodobi bilbioteca și sufletul celui ce le va privi.

”După o lungă perioadă în care au fost la modă chinezismele, oamenii au reînceput să se îndrepte spre autentic și original, spre materiale naturale precum lemnul și lutul, să aibă din nou cultura cadourilor personalizate. De multe ori cei care îmi dau comandă pentru anumite obiecte decorative sunt și sursă de inspirație pentru mine, mă ajută să adaug culoare și poveste creațiilor mele”, spune Ana Maria Ariciu, care în curând își va diversifica activitatea și va începe creația de bijuterii de argint.

Obiectele din Atelierul cu povești pot fi achiziționate de la târguri de profil din țară (în special la București) sau on-line. În Alba, artiștii plastici Ana Maria și Mihai Ariciu colaborează cel mai mult cu Muzeul icoanei Museikon, pe care îl consideră un loc propice pentru popularizarea și expunerea creațiilor lor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea