Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO/ În anul Centenarului, Grupulul de Inițiativă din Alba Iulia s-a întâlnit cu etnicii români din Vidin – Bugaria

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, condusă de președintele acestuia col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, a efectuat o vizită în zilele de 22 și 23 septembrie, în orașul Vidin, la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.

Deplasarea a făcut parte din programul grupului, de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri în anul 2018, în contextul întăririi unității românilor de pretutindeni.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Delegația de la Alba Iulia a făcut cu acest prilej o importantă donație de cărți(400)  și rechizite școlare(20 de articole), cu scopul de a sprijini învățarea limbii române, de a cunoaște istoria și cultura civilizației poporului român.

Cărțile și rechizitele au fost procurate cu concursul Filialei „Gemina” a rezerviștilor militari, Filialei  Alba, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Despărțământului ASTRA Alba.

Potrivit președintelui Grupului de inițiativă, delegația a fost întâmpinată la sediul uniunii de către președintele dr. Ivo Gheorghiev,  profesoara Lucica Gheorghiev, numeroși profesori, părinți și elevi.

În cuvântul de bun-venit,  președintele uniunii,  a arătat că aceste legături între românii din țara mamă și etnicii români de pe teritoriul Bulgariei au o vechime de multe secole. De asemenea, vorbitorul a scos în evidență momentele importante din lupta românilor pentru independență, și pentru făurirea unității naționale.

,,Aspecte despre dorința fraților din sudul Dunării, de a învăța limba maternă, de a pătrunde în cunoașterea operelor scriitorilor români, a istoriei milenare a poporului nostru, au constituit subiectele din cadrul unei dezbateri care a avut loc cu ocazia vizitei la Vidin”, a precizat Constantin Avădanei.

Acesta a transmis  salutul românilor din Alba Iulia, a prezentat momentele importante ale programului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, a descris conținutul donației de cărți și rechizite școlare.

Au luat apoi cuvântul: un veteran de război din rândul asistenței, profesori, elevi, părinți.

De asemenea, delegația de la Alba Iulia a înmânat fraților români reviste cu conținut cultural-istoric, cocarde și insigne.

,,În încheiere, președintele Gheorghiev,  a multumit  pentru acest gest emoționant, de a veni în sprijinul românilor din Bulgaria și a transmis un mesaj prietenesc celor din Alba Iulia.

De ambele părți s-a exprimant dorința de a întări pe viitor colaborarea și sprijinul reciproc, în îmbogățirea cunoștințelor despre istoria și cultura românilor de pretutindeni”, ne-a declarat col (r). dr. ing. Constantin Avădanei.  (C. P.)

[nggallery id=6170]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când va fi distribuită

Bogdan Ilea

Publicat

în

VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când va fi distribuită Sâmbătă seară, Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, după ce a fost preluată de pe aeroportul din Sibiu de către o delegație a Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia. În noaptea de 4 spre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea