Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ În anul Centenarului, Grupulul de Inițiativă din Alba Iulia s-a întâlnit cu etnicii români din Vidin – Bugaria

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, condusă de președintele acestuia col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, a efectuat o vizită în zilele de 22 și 23 septembrie, în orașul Vidin, la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.

Deplasarea a făcut parte din programul grupului, de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri în anul 2018, în contextul întăririi unității românilor de pretutindeni.

Delegația de la Alba Iulia a făcut cu acest prilej o importantă donație de cărți(400)  și rechizite școlare(20 de articole), cu scopul de a sprijini învățarea limbii române, de a cunoaște istoria și cultura civilizației poporului român.

Cărțile și rechizitele au fost procurate cu concursul Filialei „Gemina” a rezerviștilor militari, Filialei  Alba, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Despărțământului ASTRA Alba.

Potrivit președintelui Grupului de inițiativă, delegația a fost întâmpinată la sediul uniunii de către președintele dr. Ivo Gheorghiev,  profesoara Lucica Gheorghiev, numeroși profesori, părinți și elevi.

În cuvântul de bun-venit,  președintele uniunii,  a arătat că aceste legături între românii din țara mamă și etnicii români de pe teritoriul Bulgariei au o vechime de multe secole. De asemenea, vorbitorul a scos în evidență momentele importante din lupta românilor pentru independență, și pentru făurirea unității naționale.

,,Aspecte despre dorința fraților din sudul Dunării, de a învăța limba maternă, de a pătrunde în cunoașterea operelor scriitorilor români, a istoriei milenare a poporului nostru, au constituit subiectele din cadrul unei dezbateri care a avut loc cu ocazia vizitei la Vidin”, a precizat Constantin Avădanei.

Acesta a transmis  salutul românilor din Alba Iulia, a prezentat momentele importante ale programului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, a descris conținutul donației de cărți și rechizite școlare.

Au luat apoi cuvântul: un veteran de război din rândul asistenței, profesori, elevi, părinți.

De asemenea, delegația de la Alba Iulia a înmânat fraților români reviste cu conținut cultural-istoric, cocarde și insigne.

,,În încheiere, președintele Gheorghiev,  a multumit  pentru acest gest emoționant, de a veni în sprijinul românilor din Bulgaria și a transmis un mesaj prietenesc celor din Alba Iulia.

De ambele părți s-a exprimant dorința de a întări pe viitor colaborarea și sprijinul reciproc, în îmbogățirea cunoștințelor despre istoria și cultura românilor de pretutindeni”, ne-a declarat col (r). dr. ing. Constantin Avădanei.  (C. P.)

[nggallery id=6170]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Băncile și topogoanul de la Părculețul Grădiniței și Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Băncile și topogoanul din parcurile din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori Băncile de la Prculețul Grădiniței și topoganul din Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost recondiționate și vopsite. La final, un grup format din două fetițe și un băiețel, au răsplătit printr-un gest mărinimos efortul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea