FOTO, VIDEO. Discursul elevei de 10, ascultat cu atenție de președintele Iohannis, la Alba Iulia: Istoria e în mâinile noastre. Cum vom fi amintiți noi, peste 100 de ani?
Discursul elevei Raluca Bozdog, olimpică națională și cu rezultate deosebite la învățătură, a fost ascultat cu atenție, luni, de președintele Klaus Iohannis care, pe perioada acestuia, de puține ori și-a îndreptat privirea în alte părți (după cum se poate vedea în transmisia live de la finalul materialului). ”Astăzi istoria e în mâinile noastre. Cum vom fi amintiți noi, peste 100 de ani?”, a spus Raluca Bozdog, adresându-se în special colegilor săi, la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”.
Raluca Bozdog este o elevă, în clasa a XII-a, cu rezultate deosebite la învățătură care, de altfel, o obținut media zece și la Evaluarea Națională, în urmă cu patru ani. Ea a vorbit spre finalul festivității de deschidere și a transmis un mesaj ferm colegilor săi.
”<Poate generația voastră să schimbe ceva?>. Sună cunoscut, nu? Sunt cuvinte pe care le auzim din ce în ce mai des, pe măsură ce schimbarea societății și a mentalităților care îi stau la bază, devine, parcă, tot mai clar, scopul nostru mai presus de noi. Simțim nevoia acestei schimbări și totuși ne temem de ea. E, întrucâtva, în natura lumii. Lucrurile aflate în repaus, tind să rămână în repaus. Ne întrebăm, cum aș putea să fiu eu cel care dă lumii acesteia ceva mai mult decât mi-a oferit ea mie? Cum aș putea să fac eu diferența? Ne punem zi de zi la îndoială pe noi înșine, dar uităm, uităm că fiecare dintre noi, are un potențial unic, inestimabil, pe care orice s-ar întâmpla nu ni-l poate lua nimeni. Acum, când informația dictează totul, fiecare carte citită, fiecare noțiune înțeleasă, fiecare experiență nouă, nu pot decât să transforme acest potențial în acel prim impuls ce dă curs schimbării”, a spus Raluca Bozdog.
Apoi, eleva a vorbit despre istoria liceului la care învață.
”Acum 100 de ani s-au pus bazele unui liceu care să descopere potențialul. Astăzi, liceul își duce mai departe moștenirea, prin vocile noastre. Acum 100 de ani, un întreg popor și-a transformat potențialul în forța care a adus împreună o națiune. Astăzi, o întreagă generație e pe punctul de a-și transforma potențialul în forța care să înalțe viitorul acestei națiuni. Acum 100 de ani s-a scris istorie. Astăzi, ne aducem cu mândrie aminte de cei care au scris-o. Astăzi istoria e în mâinile noastre. Cum vom fi amintiți noi, peste 100 de ani?”, a spus Raluca Bozdog, în aplauzele colegilor săi, dar și ale președintelui.
Faptul că o elevă de zece a avut ocazia să stea, lângă primul om în stat, la festivitatea de deschidere a școlii, a stârnit reacții și din partea profesorilor.
”Am evitat sa spun ceva despre evenimentul de azi, nu oricând e prezent președintele țării la deschiderea anului școlar în școala ta. Mi s-a întâmplat si mie la sfârșitul carierei. A fost impresionant, a fost emoționant, dar mai ales a fost despre cei care contează cel mai mult: elevii. E vorba de Raluca, eleva mea, ați văzut testele ei de 10 din postările mele. Iat-o alături de domnul președinte. Cred ca merita!”, a scris, pe pagina ei de Facebook, prof. Mihaela Zisu.
Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia este o unitate de învăţământ înfiinţată în urmă cu un secol, imediat după Marea Unire.
Ideea înfiinţării acestui liceu a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor, se menţionează în istoricul colegiului, postat pe site-ul unităţii şcolare.
Din 1960, liceul a primit denumirea de „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar din 1999, i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”.
Colegiul Național ”HCC” din Alba Iulia a devenit, astăzi, o instituție de învățământ cu tradiție în județul Alba, care s-a remarcat, în mai multe rânduri, prin rezultatele bune obținute de elevi la olimpiadele naționale, dar și prin medii mari la examenul de Bacalaureat.
Ultima vizită a președintelui Iohannis în județul Alba a fost la Blaj, în 12 mai, pe Câmpia Libertății și la Palatul Cultural. Șeful statului a participat și la o dezbatere la Colegiul ”I.M. Clain” din Blaj.
De asemenea, Iohannis a mai venit în Alba, la deschiderea Theodora Golf Club, dar și de 1 decembrie, în 2015.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana