Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

FOTO. Fotografii de colecție pentru elevii Colegiului HCC din Alba Iulia, la vizita președintelui Klaus Iohannis

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

O parte dintre elevii Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” și-au făcut fotografii de colecție, cu șeful statului, în prima zi de școală, la finalul vizitei festivității de deschidere, la care a participat și Klaus Iohannis. 

Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia este o unitate de învăţământ înfiinţată în urmă cu un secol, imediat după Marea Unire.

Ideea înfiinţării acestui liceu a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor, se menţionează în istoricul colegiului, postat pe site-ul unităţii şcolare.

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc la 3 februarie 1919, şcoala primind denumirea simbolică de Liceul de Stat „Mihai Viteazul”.

Citește și Discursul lui Iohannis la colegiul HCC din Alba Iulia: A fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriașă pentru viitor, chiar dacă autoritățile statului nu apreciază încă la adevărata sa valoare această profesie fundamentală

Liceul, care era unul de băieţi, a funcţionat iniţial în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare. După ce Parlamentul României a votat alocarea sumei de 25 milioane de lei pentru ridicarea unui nou edificiu, pe un teren donat de către o familie din Alba Iulia, lucrările au debutat în aprilie 1923, însă finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940, potrivit Agerpres.

Din 1960, liceul a primit denumirea de „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar din 1999, i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”. Acesta este considerat o unitate etalon a învăţământului din Alba.

[nggallery id=6093]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO. „Garda Apulum”, triumf în „Zăpadă, Ceai și Dragoste” (II): „Fără voi, nu se putea!”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO. „Garda Apulum”, triumf în „Zăpadă, Ceai și Dragoste” (II): „Fără voi, nu se putea!” Istoria le aparține celor care îndrăznesc, izbutesc și izbândesc. „Garda Apulum” a triumfat, după lupte „seculare”, în comedia istorică „Zăpadă, Ceai și Dragoste” (II), consfințind cutuma celor peste 11 ani de reenactment a trupei Muzeului Național al Unirii din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea