Peste 19.000 de români au plecat la muncă în străinătate în primul semestru. Cei mai mulţi în Germania, Olanda, Austria, Spania, Anglia
Agenţii de plasare forţă de muncă au mediat şi plasat în străinătate, în semestrul I din 2018, 19.070 de cetăţeni români, în Germania, Olanda, Austria, Spania, Anglia cu precădere, potrivit datelor pe care le centralizează Inspecţia Muncii.
Totodată, numărul lucrătorilor români care au obţinut contracte de muncă în străinătate, prin intermediul reţelei EURES, a fost, în primul semestru al acestui an, de 282 persoane, conform datelor remise de Ministerul Muncii.
În perioada menţionată, în Spania au plecat cu contract de muncă 88 de lucrători români, în Danemarca – 58, în Portugalia- 49, Marea Britanie – 46, Olanda – 17, Germania – 10, Finlanda – 6, Belgia – 4 şi Slovacia, Malta, Ungaria şi Franţa câte un lucrător român.
ANOFM a creat, încă din anul 2007, un portal naţional EURES, ca instrument de informare cu privire la locurile de muncă vacante primite de la angajatorii europeni, datele de contact ale consilierilor EURES şi alte informaţii utile. Reţeaua EURES România promovează toate ofertele de locuri de muncă de la angajatorii europeni prin publicarea acestora pe portalul naţional EURES, prin agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi prin mass-media.
În plus, cetăţenii români îşi pot găsi slujbe în statele membre UE şi non UE şi cu ajutorul agenţilor de plasare forţă de muncă, care desfăşoară activităţi de mediere a angajării în străinătate în conformitate cu prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată cu modificările şi completările ulterioare, ori al agenţiilor de muncă temporară.
Conform datelor publicate de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în publicaţia „International Migration Outlook 2017”, la mijlocul anului 2015, peste 3,5 milioane de cetăţeni români trăiau în afara teritoriului României, în Germania, Spania, Austria, Franţa, Italia, Olanda, Malta, San Marino, Suedia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Ungaria, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia şi Cipru.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci