Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Solicitările medicilor de a pleca din ţară au scăzut cu aproximativ 40% după creşterile salariale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Numărul de solicitări depuse la Colegiul Medicilor din România de către personalul medical care doreşte să profeseze în altă ţară a scăzut cu aproximativ 40% după măririle salariale. MS susţine că trebuie să fie luate şi alte măsuri pentru ca fenomenul să fie diminuat într-o proporţie mai mare.

„Una dintre măsurile care ar putea diminua libera circulaţie a medicilor, circulaţie pe care Ministerul Sănătăţii nu o poate opri, este creşterea salarială. Se pare că exodul medicilor s-a redus cu 40%. Această măsură poată să fie şi trebuie să fie completată şi de alte măsuri. Un salariat stă la locul de muncă nu numai pentru partea financiară, ci şi pentru condiţiile în care lucrează, măsuri care vizează locul de muncă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a făcut o serie de investiţii în unităţile sanitare, prin programe ale Băncii Mondiale, precizează reprezentantul instituţiei.

„S-au dotat spitalele Judeţene cu CT şi RMN, deci o aparatură medicală de înaltă specializare, va fi şi un program de dotare a spitalelor mici cu aparatură bazală pentru că medicii să poată să lucreze. Este foarte important să existe şi condiţii în care medicii să lucreze şi reabilitare, modernizarea unităţilor, astfel să îşi poată realiza meseria şi să renunţe în a se mai uita la spitalele din afara ţării”, a adăugat Oana Grigore.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a explicat că nu doar veniturile conduc la migraţia medicilor.

„Migraţia are două capete, ca un pod: unul este despre ce câştigă omul, ceea ce dobândeşte migrând în altă parte, iar celălalt este despre ceea ce pierde plecând. (…) Nu câştigurile materiale sunt pe primul loc în ceea ce priveşte motivarea de a migra, ci şi posibilitatea de creştere în profesie, respectul, poziţia socială a medicului în societate, o concordanţă între visurile tânărului medic, care atrunci când a intrat la facultatea şi-a dorit să facă ceva şi ceea ce a obţinut după ce şi-a terminat studiile”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Borcean.

Potrivit ultimelor date centralizate de Colegiului Medicilor din România, sunt peste 14.000 de cadre medicale care profesează în afara graniţelor.

De asemenea, se poate observa o scădere a numărului de solicitări pentu eliberarea documentelor necesare medicilor care vor să plece. Dacă în 2010 erau peste 2.800 de astfel de cereri, anul trecut, în 2017, a ajuns la puţin peste 1.200.

„Este o descreştere semnificativă. Faţă de anii trecuţi, vedem că avem o scădere cu 30-40% a solicitărilor venite din partea medicilor care doresc să plece. Cifra exactă a medicilor români, care se află undeva nu corespunde matematic cu cifra solicitărilor. Cineva poate cere documentele în vederea plecării în altă ţară, obţine documentele, dar noi nu ştim dacă el pleacă până la urmă sau nu. Noi avem o corespondenţă cu colegii noştri din alte ţări, cărora le cerem să ne spună care este situaţia medicilor români din ţara respectivă. Niciun medic nu îşi poate practica profesia fără a fi înregistrat în Colegiul Medicilor din ţara respectivă”, a mai spus Borcean.

Orice cadru medical, care doreşte să plece să profeseze în altă ţară, trebuie să îşi ia Certificatul Profesional de la Colegiul Medicilor, prin care dovedeşte că are toate studiile făcute, nu are sancţiuni sau că este la zi cu plata cotizaţie.

„Există şi un număr de medici care s-au întors, dar nu este ceva deosebit. O bună parte din cei care se întorc nici nu mai vin la CMR pentru că şi-au păstrat calitatea de membru al Colegiului în România, îşi plătesc cotizaţia, care este de 10 euro pe lună. Un medic, care merge în Germania şi are de plătit acolo o cotizaţie proporţională cu salariului lui, preferă să îşi menţină cotizaţia în România şi atunci, când se întoarce îşi redobândeşte poziţia ca şi cum nu ar fi fost plecat”, a subliniat preşedintele CMR.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi medici români preferă să profeseze în Franţa (328), Marea Britanie (250) şi Germania (168). De asemennea, mulţi sunt interesaţi şi de ţări precum Emiratele Arabe, Suedia, Irlanda sau Spania.

Neînscrierea în Colegiul Medicilor reprezintă o faptă penală, practicarea meseriei într-o astfel de situaţie fiind ilegală.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației

Bera Larisa

Publicat

în

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea