FOTO: Muzică şi Poezie la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia
În perioada 19-23 martie o delegație a Liceului de Arte „Regina Maria” (elevi şi profesori) participă la mobilitatea din Polonia din cadrul proiectului Erasmus+, Music is…Life Long Learning, unde prezintă şi discută cu şcolile partenere (Italia, Spania, Portugalia şi Polonia – responsabilă de acest bloc de activităţi), metodele de predare-ȋnvăţare prin intermediul muzicii, folosite la activităţile dedicate incluziunii.
Ultimul bloc de activităţi al proiectului Music is…Life Long Learning este dedicat abilităţii de a ȋnvăţa să ȋnveţi prin muzică. Ȋn acest sens, d-na prof. pentru ȋnvăţămȃntul primar Georgeta Mărginean a derulat o serie de activităţi de ȋnvăţare a poeziei prin intermediul muzicii la clasa a II-a care au culminat cu ocazia celebrării Zilei mondiale a poeziei. Elevii au citit poezii despre anotimpul primăvara, au cȃntat şi au ilustrat versuri diverse şi au avut şansa de a contribui la ȋnţelegerea poeziei prin secvenţe muzicale alese şi interpretate de ei ȋnşişi.
Ȋn cadrul activităţii din 21 martie elevii au reconstruit poezia Primăvara de Vasile Alecsandri pornind de la nişte cuvinte cheie care au fost asociate cu cȃte o secvenţă muzicală interpretată la pian de diferiţi elevi, au găsit sinonime/antonime pentru cuvintele discutate, au identificat imaginile artistice redate prin versuri, au cȃntat versurile, venind chiar cu sugestii de melodii care s-ar potrivi acestora. Prin muzică s-au ȋmbunătăţit atenţia, receptivitatea şi motivaţia elevilor de a lectura şi recita poezii.
La clasele de gimnaziu elevii au recitat poezii ȋn limba romȃnă şi engleză, unii dintre ei alegȃnd să recite propriile creaţii literare fapt care reflectă bucuria elevilor de a-şi exprima gȃndurile ȋn versuri, dar şi de a asculta armonia cuvintelor dintr-o poezie.
Elevii de liceu au lecturat versuri de Nichita Stănescu, care apoi au luat forma unor imagini artistice menite să redea muzicalitatea cuvintelor atȃt de armonios alăturate de poetul romȃn care vedea oamenii ca o emoţie copleşitoare. Lucrările elevilor au fost expuse la etajul I al liceului astfel că toţi elevii s-au putut bucura de muzicalitatea cuvintelor atent alese.
Prin muzică şi poezie elevii au ȋnvăţat despre ei şi despre cei din jur putȃnd observa alegerile variate şi abordările neaşteptate ale versurilor. Muzica pare să deschidă poarta spre nemărginirea cunoaşterii.
Coordonatori: prof. ȋnv. Primar Mărginean Georgeta, prof. Apostol Nicoleta, prof. Pop Cristina, prof. Vasiu Diana.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi