Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Statul a cheltuit cu salariații din administrația publică cu 27% mai mult în ultimul trimestru din 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Datele comunicate de INS arată că statul a cheltuit cu salariații din administrația publică cu 27% mai mult în ultimul trimestru din 2017. La nivel național costul orar al forței de muncă în formă (după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 14,29% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în sectorul bugetar s-au înregistrat rate de creștere mult mai mari.

Astfel, totalitatea cheltuielilor suportate de stat cu angajaţii din administraţia publică s-au majorat cu 27,58% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de ultimul trimestru al anului anterior. În sănătate şi asistenţa social rata de creştere a fost de 18,56%, iar în învătământ de 16,81%.

Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) şi în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale) în domeniu.

Creşterile cele mai mici s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (6,78%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6,63%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6,49%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 14,24%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 15,65%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (14,48%, respectiv 15,64%).

Faţă de trimestrul III 2017, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (14,32%), în tranzacţii imobiliare (8,8%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (7,17%).

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Pomenirea femeii păcătoase şi vânzarea lui Iisus Hristos pentru 30 de arginiţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi Miercuri este pomenirea femeii celei păcătoase, care aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea